SvijetJemen: Zbog rata mjesečno umire 100 civila

Jemen: Zbog rata mjesečno umire 100 civila

U prosjeku 100 civila mjesečno umre u ratu u Jemenu, koji je ovog vikenda ušao u treću godinu, a većina je poginula u zračnim napadima koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, saopćio je Ured Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

U saopćenju, kojim se obilježava druga godišnjica rata, navodi se da su u sukobu između pobunjenika Husa i Vlade Jemena ubijena 4.773 civila, a povrijeđena 8.272.

Prošle sedmice u sukobima su poginuli 32 somalijske izbjeglice i civili iz Jemena, a desetero se vodi kao nestalo.

U ratu u Jemenu poginulo je najmanje 1.546-ero djece, objavile su UN-ove agencije.

Od marta 2015. do 10. marta 2017. poginulo je najmanje 1.546-ero djece, a 2.450-ero ostali su invalidi, izvijestio je Fond UN-a za djecu.

  • Napadi na škole i bolnice

Među njima su 1.022 dječaka, 478 djevojčica i 46-ero djece “čiji spol nije poznat”, dodaje UNICEF u saopćenju.

Tokom istog razdoblja 1.801 dječak i 649 djevojčica ostali su invalidi, navodi UNICEF, koji napominje da su 1.572 dječaka učestvovala u borbama kao vojnici.

UNICEF je u istom razdoblju zabilježio 212 napada na škole i 95 na bolnice.

Sukob se zaoštrio kad je u martu 2015. godine arapska vojna koalicija pod saudijskim zapovijedanjem intervenirala radi pomoći snagama odanim predsjedniku Abdu Rabbuhu Mansouru Hadiju u sukobu s pobunjenicima, koji su u septembru 2014. godine zauzeli prijestonicu Sana'u.

 

 

Visoko.co.ba/Balkans.aljazeera.net


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE