BiHPolitikaJerlagić: Knjiženje vojne imovine na ime države je čin presedana - Krivično...

Jerlagić: Knjiženje vojne imovine na ime države je čin presedana – Krivično goniti sve koji budu pravili opstrukcije

Naglasio je da očekuje opstrukcije u provođenju ovog procesa ali treba biti svjestan da za ne provođenje odluka Ustavnog suda krivično odgovara.

“Prema tome svi oni od Vlade RS-a do geodetskog zavoda koji su dužni izvršiti ovo knjiženje na državu BiH odnosno OS BiH mogu očekivati krivično gonjenje u slučaju neizvršenja od strane Tužilaštva i pozivam Tužilaštvo da budno prati njihove naredne korake”, rekao je Jerlagić.

Jerlagić je komentarišući navode predsjednika RS-a da se ovom odlukom narušava Dejtonski sporazum i omjer 51- 49 posto, kazao da odnos teritorije i prava nema veze jedan sa drugim jer vrlo dobro se zna da je raspodjelom sukcesivne imovine ta imovina pripala državi ali da se od Dodika drugačiji komentar nije mogao ni očekivati.

Upitan da prokomentariše situaciju oko Pelješkog mostar Jerlagić je istakao da bi u tome smislu gradnja tunela bila najbolje rješenje za obje strane i da je još 2013.godine u vezi s tim pisao svim nadležnim domaćim i evropskim institucijama.

Govoreći o najavljenoj posjeti predsjednika Srbije Sarajevu, Jerlagić je kazao da očekuje da će Vučić okrenuti jednu novu stranicu u susjedskim odnosima, stranicu koja gleda prema EU a ne prema Rusiju, te kako očekuje takvog Vučića a ne onog kojeg se sjećamo iz perioda rata.

Dodao je da Deklaracija koju priprema Milorad Dodik je jedan obični folklor i da Dodik traži žrtvu koja će se upecati na njegovu retoriku, što je bio slučaj sa referendumom, devetim januarom, kazvaši da te Dodikove poteze treba ignorisati.

Jerlagić je komentarisao i inicijative pokreta “Odgovor” u vezi sa zajedničkim nastupom probosanskih stranka na sljedećim izborima, kazavši da je SBiH uvijek bila u probosanskom bloku kada je u pitanju bilo koja vrsta saveza u RS-u.

” Da li će Duraković biti dio tog kompletnog paketa ili neko drugi to je manje bitno. Sa Durakovićem sam prije dva dana imao jedan duži razgovor gdje smo tražili rješenje za ono što nas čeka u oktobru 2018.godine. Kakav će taj savez biti, to sada ne znam, ali mogu da garantujem da ćemo biti dio probosanskog saveza u RS-u”, zaključio je Jerlagić.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE