BiHJerlagić: Sporazum SBiH i SDA neće biti potpisan danas

Jerlagić: Sporazum SBiH i SDA neće biti potpisan danas

Jerlagić je naveo kako nisu tačne tvrdnje medija kako ne postoji podrška rukovodstva stranke za ulazak u koaliciju sa Strankom demokratske akcije (SDA) i Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH (HDZ BiH).

“Ništa neće biti danas potpisano zato što se jučer nismo usaglasili ni o čemu. Sve je otvoreno. SDA prihvata dosta toga, ali ništa nije bilo na papiru. Dok ne budemo imali principe djelovanja za naredne tri godine ja svoj potpis neću stavljati”, kazao je Jerlagić.

Dodao je da principi djelovanja nisu sporni, ali kako u SBiH-u ipak žele da ih imaju prije ulaska u koaliciju.

“Ne želimo da naši principi budu aneks nekog sporazuma. Mi ćemo insistirati na principima prije pozicija, a oni su probosanski put, rješavanje problema oko sredstava MMF-a i izlazak iz krize. Vidjet ćemo da li je prihvatljivo ono što smo predložili, a to je da se krene putem EU fonda za razvoj na bazi kolaterala sa 52 milijarde, koliko se procjenjuje od strane stručnjaka imovina BiH i da vidimo kako i na koji način staviti u funkciju taj kolateral”, rekao je Jerlagić.

On je istakao kako je imao priliku vidjeti reformsku agendu koja za njega nije sporna i koja je prihvatljiva.

“Reformska agenda nije jednostavna i laka za provoditi, ali i to je dio politike. Trebamo nekada prihvatiti izazove i krenuti dalje. Sigurno tu ima, što bi se reklo, čaše meda i čaše žuči, ali to je dio politike”, kazao je Jerlagić.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE