SvijetRegijaJohn McCain: Transformacija BSK-a u vojsku Kosova kroz ustavne promjene

John McCain: Transformacija BSK-a u vojsku Kosova kroz ustavne promjene

McCain je izrazio divljenje napretku koje je Kosovo postiglo za devet godina od proglašenja nezavisnosti. Pohvalio je izgradnju institucija, integraciju Srba, potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, normalizaciju odnosa sa Srbijom i borbu kosovskih institucija protiv terorizma.

Američki senator je istakao da je zakonom usvojenim u Skupštini Kosova zaustavljen odlazak Kosovara na strana ratišta, te da je od 2014. Policija Kosova uhapsila oko 120 osoba osumnjičenih za podršku terorizmu i da je više od 30 osoba na suđenjima, dok je nekoliko slučajeva već završeno uspješno.

Takođe je kazao da se nada da će Kosovo nastaviti da igra važnu ulogu u stabilnosti regiona i obećao je da će kao vođa Komisije američkog Senata za oružane snage sve uraditi da SAD nastave da pružaju pomoć Kosovu s aspekta bezbjednosti.

“Jako je važno da transformacija Bezbjedonosnh snaga Kosova u vojsku Kosova bude putem ustavnih promjena. To je suverena odluka koju može samo narod Kosova da donese za zemlju. Kao što je naglasio predsjednik Thaci ovaj proces treba da bude postupan, uz angažovanje svih zajednica, uključujući i kosovske Srbe. Ukoliko bude tako, vjerujem da će tranformacija u Oružane snage Kosova na duži period unaprijediti Kosovo, njegovu međunarodnu legitimnost i budući pristup vojnoj pomoći”, kazao je on.

McCain je istakao i da mir i stabilnost Kosova zavisi od uspjeha dijaloga sa Srbijom.

mccain-kosovo-2

“Moja poruka vama je ista kao i poruka koju sam prenio srbijanskom premijeru ove nedjelje. Napredak dijaloga olakšan od EU-a i uz podršku SAD-a je u interesu Kosovara i Srba, životno je važan za evropsku zajedničku budućnost Kosova i Srbije i suštinski za stabilnost Jugoistočne Evrope”, kazao je on.

Istakao je da bi ratifikacija sporazuma o demarkacija granice sa Crnom Gorom koja je uslov za liberalizaciju viza, bila veliki korak ka evropskoj budućnosti Kosova.

John McCain je poručio i da strani investitori ne ulažu u zemlje gdje ima korupcije i organizovanog kriminala, zbog čega su “reforme i jačanje vladavine zakona suštinski za ekonomski napredak”. Naglasio je i da se i pored teške prošlosti pomirenje moguće, i da i Kosovo i cio region treba da izaberu put ka boljoj i svjetlijoj budućnosti.

Inače, na početku svog izlaganja u Skupštini Kosova, John McCain je govorio o svojoj povezanosti sa Majkom Terezom, koja je albanskog porijekla. Kazao je da je njegova kćerka jedna od dvije bebe koje je Majka Tereza dala njegovoj ženi na usvajanje prije 24 godine u Bangladešu.

Istovremeno, predsjednik Skupštine, Kadri Veseli, koji se prije sjednice Skupštine sastao sa američkim senatorom, kazao je da je veza između Kosova i SAD-a snažna i zahvalio se na podršci.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE