SvijetDaleki istokJohnson u Japanu: Pojačati pritisak na Sjevernu Koreju

Johnson u Japanu: Pojačati pritisak na Sjevernu Koreju

Kako je javila japanska agencija Kyodo, Johnson se u okviru trodnevne zvanične posjete Japanu, u glavnom gradu Tokiju sastao sa japanskim kolegom Fumiom Kishidom, a nakon sastanka je održana je konferencija za novinare.

 Šef britanske diplomatije se osvrnuo na lansiranje interkontinentalne rakete Sjeverne Koreje početkom mjeseca, koja je pala u Japansko more, te kazao kako se radi o jednoj “nepromišljenoj provokaciji”.

“Svi mi moramo pojačati pritisak na Pjongjang kroz diplomatiju i sankcije. Taj pritisak mora obuhvatati i to da Kina ponovo Sjevernu Koreju dovede za pregovarački sto”, kazao je Johnson.

Japanski ministar Kishida kazao je kako će njegova zemlja i Velika Britanija biti predvodnici kada su u pitanju teme koje zanimaju globalnu javnost.

Dodao je kako je Johnson obećao da će poduzeti sve neophodne mjere kako japanske kompanije koje djeluju u Velikoj Britaniji ne bi osjetile negativne posljedice procesa izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

Planirano je da se Johnson do kraja posjete Japanu sastane i sa premijerom ove zemlje Shinzom Abeom i guvernerom Tokija Yurikom Koikeom. Britanski ministar će posjetu Japanu okončati danas.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE