Naslovnica Lokalne Teme JU Zavičajni ...

JU Zavičajni muzej Visoko: Postojeća slika “Predio iz Visokog“ autora Ismeta Mujezinovića je autentična

367
PODIJELI

Dana, 30.05.2017. g. na stranici Agencije za promotivne usluge “visoko.co.ba“ objavljen je članak sa naslovom “Da li je vrijedna i skupa slika Ismeta Mujezinovića u visočkom Muzeju original i ako nije gdje je originalna?“ U tekstu članka objavljeno je da je redakcija ove Agencije zaprimila anonimni e-mail u kojem se izražava ozbiljna sumnja u originalnost slike Ismeta Mujezinovića koju posjeduje visočki Muzej.

S tim u vezi, JU Zavičajni muzej Visoko obavještava javnost da u umjetničkoj zbirci posjeduje dvije slike ovog autora. Zahtjevom za nalaz i mišljenje stalnog sudskog vještaka za procjenu vrijednosti štete na kulturno-historijskom naslijeđu, zatraženo je sudsko vještačenje autentičnosti originala slike “Predio iz Visokog“ autora Ismeta Mujezinovića obzirom da je ista bila predmetom diskusije i ranijih godina.

JU Zavičajni Muzej Visoko dobio je zatraženo mišljenje i nalaz federalnog stalnog sudskog vještaka za procjenu vrijednosti štete na kulturno-historijskom naslijeđu u kojem se kaže da je postojeća slika “Predio iz Visokog“ autora Ismeta Mujezinovića autentična sa slikom koja je Muzeju poklonjena u proljeće 1984. godine.

S poštovanjem!

U Visokom, 17.07.2017. g.

D I R E K T O R

mr.sc. Elvedin Šabanović

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.