SvijetAfrikaJužnoafrički sud poništio vladinu odluku o povlačenju iz Međunarodnog krivičnog suda

Južnoafrički sud poništio vladinu odluku o povlačenju iz Međunarodnog krivičnog suda

Sudac u višem sudu Sjeverni Gauteng preporučio je vladi da poništi obavijest o povlačenju iz suda s univerzalnom jurisdikcijom koji se bavi slučajevima kršenja ljudskih prava i ima sjedište u holandskom gradu Den Haagu.

Vodeća južnoafrička opozicijska stranka pokrenula je sudski postupak, navodeći da je vladina obavijest nelegalna jer južnoafrički parlament nije konsultiran o njoj.

Južnoafrička objava povlačenja uslijedila je nakon spora iz 2015. godine oko posjete sudanskog predsjednika Omara al-Bashira, koga traži ICC zbog navodnih ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida u Darfuru.

Al-Bashiru je dopušteno da napusti Južnu Afriku čak i pored naređenja lokalnog suda vlastima da ga zaustave, prenosi Associated Press.

klix.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE