BiHKada djetetu pokažeš raznovrsnost religija: Mostarski učenici odrasle mogu koječemu podučiti

Kada djetetu pokažeš raznovrsnost religija: Mostarski učenici odrasle mogu koječemu podučiti

Učenici mostarske Šeste osnovne škole zajednički obilaze bogomolje kako bi učili o suživotu i religijama svojih drugova.

“Posjeta crkvama i džamiji naučila me da nas naše razlike ne trebaju da razdvajaju, već trebaju da nas spajaju. Naučila sam da se svi trebamo družiti i igrati zajedno”, kazala je 11-godišnja Džana nakon posjete pravoslavnoj i katoličkoj crkvi, te džamiji u Mostaru – piše Al Jazeera.

Riječi učenice Šeste osnovne škole iz Mostara dobijaju na težini kad se uzme u obzir da je njen grad više od 20 godina od okončanja rata u Bosni i Hercegovini simbol podjela, ne samo u tom dijelu zemlje već i šire.

Ona je jedna od 70-ak učenika trećih i petih razreda ove škole koji su zajednički posjetili srpsku Sabornu crkvu, Franjevački samostan i župu te džamiju u Cernici.

Džanina drugarica, 10-godišnja Hana, kaže da su joj se svidjele unutrašnjosti crkava i džamije te da joj je drago što su ona i njene kolege naučili da vjera i nacija i bilo koja druga različitost među ljudima nisu razlog da se oni dijele. “To nije razlog da ne možemo biti prijatelji”, ozbiljno je rekla učenica petog razreda.

Sa djevojčicama koje pohađaju islamsku vjeronauku u posjeti mostarskim bogomoljama bio je i osmogodišnji Andrej, koji pohađa pravoslavnu vjeronauku, ali i njegova vršnjakinja Pia, koja uopće ne ide na vjersku nastavu. To je nije spriječilo da uživa u posjeti. Najljepše joj je bilo, kaže, u džamiji, a iako je tog dana bilo vruće, nije nikako skidala šal koji je stavila prilikom ulaska u muslimanski vjerski objekt.

Andrej je, s druge strane, najviše uživao tokom posjete franjevcima zbog “šarenih mozaika”. Svi zajednički kažu da žele opet obići tuđe bogomolje, ne samo u svom gradu već i šire.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE