BiHPolitikaKadija te tuži kadija ti sudi:Kaplan i Stolac ostavljeni u (ne)milost Čovićevoj...

Kadija te tuži kadija ti sudi:Kaplan i Stolac ostavljeni u (ne)milost Čovićevoj policiji i pravosuđu

Kako Salmir Kaplan i još deset osoba protiv kojih je PU Čapljina podnijela krivične prijave Tužilaštvu HNK-a mogu očekivati da će se raditi po zakonu, bez nacionalne i političke pristrasnosti, ako se zna da su na čelu policije i pravosuđa u ovom kantonu sve do jednog ljudi Dragana Čovića, uz naravno bitnu stvar da je retrogradna politika HDZ BiH izrežirala 2. oktobra na dan izbora incident zbog kojih sada oni moraju odgovarati, piše novinska agencija Patria.

Salmir Kaplan, Ahmet Ljubović, Demir Mahmutčehajić, Nihad Bajramović, Amer Beča, Nermin Bise, Bećir Zukić, Denis Pirija, Adnan Baljić, Adis Tucaković i Salko Baljić osumnjičeni su za „krivična djela otuđenja i uništavanja glasačkih materijala te fizičkih napada na članove Općinske izborne komisije.“

Doda li se na to i Čovićeva izjava da on „Stolac vidi kao hrvatski prostor“, te da su u pomoć pozvani i ministri susjedne Hrvatske koji su svojim samim dolaskom u ovaj hercegovački gradić direktno se umiješali u unutrašnje stvari susjedne, suverene i nezavisne države, i tako vršili pritisak i laicima je jasno kakav se epilog suđenja može očekivati.

Također, lider HDZ BiH koji ni po koju cijenu ne želi da nakon 26 godina Stolac preuzmu snage koje žele napredak, a ne etnički čiste teritorije koje ekskluzivno pripadaju samo jednom narodu, u ovom slučaju Hrvatima ( čitati HDZ BiH), poručio je već sada Kaplanu i prije sudske presude i dokaza da je „već sada završio svoju političku karijeru“.

Šta to Čović zna, a ostatak države ne zna?

Ministar MUP-a HNK je Slađan Bevanda, komesar MUP-a HNK Ilija Lasić, glavni tužilac Tužilaštva HNK Zdenko Kovač, a načelnik PU Čapljina Miroslav Šutić. Sve do jednog Čovićevi provjereni ljudi.

Ne treba čuditi da im je politički šef, koji itekako ima iskustva sa suđenjima i fantomskim nestajanjem dokumentacije iz suda, izdiktirao koliko treba da bude osuđen Kaplan i ostalih 10 osoba.

– Moju odbranu od fizičkog napada na biračkom mjestu 2. oktobra procesuiraju nadležni organi i oni će presuditi na osnovu dokaza koji u mom slučaju neće nestati prilikom prevoza iz jednog tužilaštva u drugo, kao što se desilo tokom postupka protiv Dragana Čovića, kazao je Kaplan.

Zbog činjenice da je u Stocu politička atmosfera dovedena do tačke usijanja, te da Čović na priči o Stocu želi da opečati tzv. HZHB, a da mu je u tom planu zasmetala Inicijativa za Stolac i Salmir Kaplan, sudski proces bi trebalo preuzeti Tužilaštvo BiH, a istragu da provede SIPA.

Ovako, Kaplan i ekipa ostavljeni su na „milost i nemilost“ Čovićevoj policiji i pravosuđu, koji funkcionišu po principu „kadija te tuži kadija ti sudi“.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE