BiHPolitikaKadrovskim nepravdama Čović pokazao da su mu Hrvati iz Bosne "manji Hrvati"

Kadrovskim nepravdama Čović pokazao da su mu Hrvati iz Bosne “manji Hrvati”

Za hrvatske predstavnike u vlasti problematičan je izbor člana Predsjedništva i delegata u federalnm Domu naroda, istakao je Čović prije nego je prijedlog predstavljen u državnom Domu naroda. Žele, kaže, onemogućiti da se dominantno bošnjačkim glasovima ponovo izabere član Predsjedništva iz hrvatskog naroda.

„Prvo na razini Federacije moramo imati masu glasova. Onda postoji drugi uvjet da bi izbjegli ovo prelijevanje glasova da bi izbjegli da zvanično Sarajevo može usmjeriti 300 hiljada glasova na Matu iz Tuzle i kazati da se klasično bošnjačkim glasovima bira“, rekao je nedavno u intervjuu za RTRS Dragan Čović, član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BiH.

Ova izjava Dragana Čovića okarakterizirana je kao šovinistička od Hrvatskog narodnog saveza BiH. Dokazuje, nastavljaju, još jednom Čovićev bestidni i ponižavajući odnos prema Hrvatima u Bosni.

„Za Čovića su Hrvati iz Bosne „manji  Hrvati“, pa Mato iz  Tuzle ili Marko i Josip iz Sarajeva i Zenice, ne mogu biti hrvatski član Predsjedništva BIH, što je potvrdio brojnim kadrovskim nepravdama i ružnim političkim porukama. On i danas koristi termin „sarajevski Hrvati“, a još odzvanja njegova sramna poruka da je  Sarajevo napustio „svaki onaj Hrvat koji ima imalo pameti u glavi“, navode iz HNS-a.

Dodaju iz Saveza da su za Čovića, Dodikovog političkog prijatelja, Hrvati u RS odavno nepostojeća bića, a biskup Komarica generator nepotrebnih sukoba sa vlastima u RS.

„Očiglednije je da su Hrvati s područja Bosne potrebni  HDZ BIH samo u vrijeme izbora, a nakon toga uglavnom dobivaju drugorazredne pozicije“, kažu u HNS-u.

Primjer neravnopravnosti Hrvata iz Bosne sa Hrvatima iz Hercegovine su i u državnom Parlamentu, ali i u federalnom, navode iz Hrvatskog narodnog saveza BiH.

„I entiteski i državni ministri finansija su iz Hercegovine ili preciznije iz Mostara i bili su uposlenici SOKOL-a, u kojem je direktor bio Dragan Čović“, navode iz Hrvatskog narodnog saveza.

U parlamentima je najveći broj zastupnika iz hrvatskog naroda sa područja gdje su većina. Problem je kako zaštititi prava i interese Hrvata gdje ne predstavljaju značajan postotak, smatra prvi predsjednik Federacije BiH i prvi hrvatski član Predsjedništva BiH Krešimir Zubak. Kategoričan je da bi prijedlog HNS-a Ustavni sud BiH odmah oborio, te ističe da ne shvata ideju da se jedan član Predsjedništva bira iz općina gdje Hrvati čine dvotrećinsku većinu ili pak Bošnjaci, jer je to u sukobu s temeljnim ljudskim pravima i slobodama.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE