ZDKKakanjci budžet Općine potroše u kladionicama

Kakanjci budžet Općine potroše u kladionicama

Ukupan broj uplatnih mjesta za klađenje na području Zeničko dobojskog kantona u 2016. godini je 408.Od toga je na području Kaknja 37 uplatnih mjesta  sa 57 zaposlenih osoba. Podatak se odnosi na 31.12.2016. godine. Godinu dana ranije na području Kaknja bilo je registrovano 29 uplatnih kladioničarskih mjesta sa 16 zaposlenih.

U 2016. godini, u kladionicama na području Općine Kakanj uplaćeno je 20.152.270,20 KM.
Dobro ste pročitali, više od 20 miliona konvertibilnih maraka, iz budžeta kakanjskih porodica završilo je u kladionicama.
Kroz dobitke dio se sigurno vratio. Isto tako sigurno je da su igrači, ponovo kompletne ili najvećim dijelom dobitke opet utrošili u klađenje. I tako u beskonačni krug, u kojem su igrači na gubitku. U kojem je zajednica na gubitku. Dakle riječ je o novcu koji završi u kladionicama i kod vlasnika kladionica. Dio novca, uglavnom od dobitaka završi u korist javnih prihoda u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak. Suština je ipak u činjenici da kakanjske porodice kontrolisano ili ne, svjesno ili nesvjesno u kladionicama na godišnjem nivou potroše preko 20 miliona maraka. Dakle i porodice su na gubitku. Porodice za koje su nas učili, a znamo i da jesu, temelj društvene zajednice.

Podsjećamo rebalansirani budžet Općine Kakanj za 2016. godinu iznosio je 22 miliona maraka. Budžet Općine Kakanj za 2017. godinu planiran je u istom iznosu, a izmjenama i dopunama planiranim za narednu sjednicu Vijeća, Općinski budžet se planira na nivou od 26 miliona maraka. Zaista izgleda nevjerovatno ali je tačno, da Kakanjci i Kakanjke u kladionicama godišnje ostave budžet svoje Općine. Dobro ste pročitali i Kakanjke ostavljaju novac u kladionicama, jer se klađenje u dosta slučajeva obavlja porodično ili to rade bračni partneri zajedno.

Hajmo se sada prisjetiti, ono na prvu, šta je u posljednjih nekoliko godina finansirano iz budžeta Općine Kakanj: Novo zdanje Doma kulture i Muzeja Kaknja. Niz ambulanti porodične medicine. Asfaltiranje i izgradnja novih saobraćajnica i saobraćajnih objeketa na području grada i van grada. Finansiran i subvencioniran rad javnih preduzeća i javnih ustanova. Finansiran rad javne kuhinje. Rekonstrukcija vrelovoda. Održavanje sportskih klubova i sportskih objekata. Poticanje poljoprivredne proizvodnje i poduzetničkih programa.
U ovoj godini za sport je izdvojeno više nego ikada ranije. Bit će izvršena rekonstrukcja glavne saobraćajnice kroz grad. Broj planiranih rekonstrukcija na putnim pravcima širom općinskog područja teško je i nabrojati. Rekonstrukcija sportske dvorane… i još puno, puno toga za 20 miliona. Za isto onoliko novca koliko Kakanjci i Kakanjke ostave u kladionicama.

weld_mag_3

Razumijemo da je bijeg od teškog socijalnog stanja i odlazak u kladionicu. Budi nadu, uglavnom lažnu. Bogati se ne klade i ne kockaju. Postali su bogatiji i ekonomsko nezavisni trošeći pametno. Kako se možemo organizovati i da li bi htjeli organizovano i na drugi način, pametnije, potrošiti 20 miliona koje ostavimo u kladionicama? Nemoguće je u nekom masovnijem obilku. Jer organizovano se ne ide ni u kladionice. Zato, bez namjere da pametujemo, ako još uvijek poštujemo ulogu i mjesto porodice u odgoju, vaspitanju, očuvanju moralnih, životnih, kulturnih, pa ako hoćete na kraju i vjerskih vrijednosti, bilo bi najbolje analizu lične potrošnje u kladionicama spustiti na razinu porodične kritike i taj novac usmjeriti u porodični budžet. Rezultat bi postigli i smanjivanjem potrošnje u kladionicama, jer  ovu zavisnost, nije moguće  u potpunosti zaustaviti. Korak po korak, moguće je pametnije trošiti. Bar u jedno treba biti siguran: sa 20 miliona maraka mogli bi zaposliti, kroz porodične biznise, više ljudi od onih 57 sa početka ovog teksta.

 

Visko.co.ba/KakanjLive


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE