PreporukaKako izgleda Jajce, Mostar, Blagaj, Sarajevo, Gradiška... ljudima koji prvi put borave...

Kako izgleda Jajce, Mostar, Blagaj, Sarajevo, Gradiška… ljudima koji prvi put borave u njima?

Grupa mladih ljudi iz BiH, Slovenije i Hrvatske ovih dana je završila projekat pod nazivom Guerrilla Experiment. Ključne komponente eksperimenta bile su Funky Guerrilla odjeća, priroda i poznate lokacije Bosne i Hercegovine.

Kako je proteklo snimanje i šta se sve dešavalo na putovanju dugom 500 kilometara više nam je rekla Špela Težak iz Funky Guerrille.

»Eksperiment je trajao  četiri dana. Prvi dan ekipa se našla u Gradišci i iskoristila ga za upoznavanje te prve testne snimke. Putovali smo punih 72 časova, napravili oko 500 km i vratili se u Gradišku sa 100 GB materijala. Prvi i verovatno najduži dan počeo je u Gradišci, krenili smo prema Jajcu i onda smo željeli za Mostar, što bi bilo dosta jednostavno da u Jajcu nismo krenili krivim putem i navratili na planinu koja je promenila čitav flow eksperimenta. No, zalazak sunca smo ipak dočekali u Mostaru. Drugi dan smo krenili za Sarajevo, ali izlazak sunca dočekali u Blagaju. Preputovali smo kanjon Neretve i poslijepodne došli do bob staze na Trebeviću. Kiša je opet promjenila naš plan, pa smo trebali malo odmoriti. Poslednji dan na putu počeli smo kod Žute tabije i popili kahvu na Baščaršiji. Preko Travnika smo se vratili u Gradišku i završili eksperiment sa najboljim palačinkama u gradu, u Foto Cafeju gde je eksperiment i počeo«, priča za Buku Špela.

Zanimljivo je da je svaki član gerilske ekipe minimalno tri lokacije posjetio prvi put, a jedan od snimatelja je čak po prvi put posjetio Bosnu i Hercegovinu. Kako ga je zemlja impresionirala jasno se vidi u filmu, pogotovo na snimkama prirode, koji će uskoro biti predstavljen.

»Ovaj eksperiment smo počeli smo sa jednim ciljem – da se vratimo sa videom kojeg bi mogli koristiti u komercialne svrhe, ekipa je razvila ideju o inspirativnom putovanju mladenaca, smorenih od »everyday« života, stresa i problema kojima su okruženi . Oni su jednog  dana došli na ludu ideju, pustili sve iza sebe, uzeli odjeću i krenuli na put. Šta su vidjeli i doživjeli? Na pitanje odgovara film koji će premijerno biti predstavljen  1. juna u 12 časova«, ističe Špela.

Guerrilla Experiment je dio 18 mesečnog međunarodnog projekata »Social Entrepreneurship for Social Change« kojeg vodi Udruženje Most, vlasnik Funky Guerrille,  i finansira Europska komisija putem programa za mlade Erasmus+.

byka.com/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE