ZanimljivostiKamenje koje je skuplje od zlata

Kamenje koje je skuplje od zlata

Laiku bi se moglo učiniti da gleda običan komad jeftine bižuterije, ali smaragdnozelena narukvica od žada mogla bi dostići cijenu veću od devet miliona dolara kada se bude našla na aukciji sljedećeg mjeseca u Hongkongu.
Žad uživa poseban status u Kini, a već hiljadama godina igra bitnu ulogu u kineskoj kulturi.
Dinastija Ćing dodatno je učvrstila snagu žada naročito zato što su njihovi carevi najviše pažnje posvećivali čistoći žada. Kineski zahtjevi za nakitom od žada stalnu rastu, a zalihe iz Mjanmara sve su manje, što dovodi do astronomskog rasta cijena.
Neki posebno skupi primjerci nakita već su izašli van okvira mogućnosti kineskih kupaca i počeli su da privlače pažnju zapadnih milionera. “Kina se posljednjih decenija znatno otvorila, što je dovelo jedan novi talas kolekcionara
Tržište žadom na aukcijama znatno je poraslo u posljednjih desetak godina”, objašnjava za CNN Čin Jeov Ćuek iz aukcijske kuće Sotbi. Osim višemilionskih narukvica, nakit od žada prave boje i kvaliteta privlači ozbiljne ulagače i kolekcionare.
Na primjer, najskuplji nakit od žada je ogrlica s dijamantskom kopčom slavnog dizajnera Kartijera koja je u aprilu 2014. godine prodata za čak 27 miliona dolara. “Mogu dostići lude cijene”, izjavio je Čang Šiu-Fung, stručnjak za nakit u azijskoj filijali Kristija. Spomenuo je i staru kinesku poslovicu koja kaže da zlato ima cijenu, ali žad je neprocjenjiv. Međutim, nije čak ni svaki kamen žada isti. Od kritične je važnosti moć razlikovanja različitog kvaliteta i vrste žada. Žadit, najčišći i idealan oblik žada, dolazi u mnogo boja. Zeleni, ljubičasti, crni ili bijeli žad najčistiji i najčvršći su oblici žada, a zbog toga najčešće završavaju u komadima nakita.
Mekši kamen nefrit takođe je klasifikovan kao žad, ali se najčešće koristi za izradu figurica ili nekih drugih predmeta.
ajnižeg kvaliteta je industrijski proizveden žad kojem je moguće dodati polimere ili boju kako bi izgledao što sličnije skupocijenom originalu. “Što se tiče tržišta nakitom, kakav god kamen bio, prirodno kamenje je poželjnije zato što dolazi s prirodnom lepotom. Šta god ljudi urade da veštački promene boju značajno ruši cenu žada”, kaže Čang.
Sve bogatiji kineski preduzetnici traže sve skuplje komade nakita, što podiže cenu žada. Mjanmar, najveći svetski proizvođač najkvalitetnijeg žada, ima sve manje prirodnog žada za izvoz i smanjenje ponude dodatno podiže cenu.
Aukcijske kuće širom Azije trljaju ruke zato što prodaju sve skuplji nakit za sve veće iznose. “2013. i 2014. godina postizale su rekorde po vrednosti prodatog nakita, ali kineski kolekcionari postaju sve izbirljiviji i traže samo zaista posebne primerke”, dodaje Čin.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE