BiHKantoni imaju 90 dana da usuglase pozitivne liste lijekova sa Federalnom listom

Kantoni imaju 90 dana da usuglase pozitivne liste lijekova sa Federalnom listom

Kako je i odlučeno na današnjoj sjednici Vlade, kantoni su obvezni u roku od 90 dana usuglasiti pozitivne liste lijekova kantona s Federalnom listom, i to obligatorno sa A listom i fakultativno s B listom. Ovo podrazumijeva i usuglašavanje postojećih cijena lijekova na pozitivnim listama kantona s cijenama utvrđenim u Federalnoj listi.

Cijene lijekova na pozitivnim listama lijekova kantona koje su na iznosu cijena 3 lijekova Federalne liste zadržavaju se na zatečenoj razini. Također se, pod određenim uvjetima, zadržavaju na zatečenoj razini i cijene lijekova na pozitivnim listama kantona koje su niže od cijena utvrđenih Federalnom.

Danas je dopunjena i izmijenjena i Lista lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti FBiH na koju je dodana skupina imunosupresiva.

Kantoni su obvezni usuglasiti kantonalne bolničke liste lijekova sukladno ovoj odluci u roku 60 dana od dana njenog stupanja na snagu.

Visoko.co.ba/Klix.ba

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE