PreporukaKao da su žene rasplodne kobile: 'Ajde još da je muškarac, ali...

Kao da su žene rasplodne kobile: ‘Ajde još da je muškarac, ali žena… pa bez djece!? Kakva je to žena ako nije majka?’

“I moja nećakinja je takva, ne mogu vjerovati što je s tim mladima danas”, nadovezala se njezina jednako šarmantna sugovornica.

“Ma to ti je sve ludo, svi su puni sebe, nitko se ne želi žrtvovati…”

“Ajde još da je muškarac, ali žena… pa bez djece!? Kakva je to žena?”

Dvije prekrasne gospođe nastavile su častiti mlade “čiji život ništa ne vrijedi ako nemaju djecu i obitelj”, ali mi se to nije dalo slušati pa sam skratio uživanje u kavi i otišao. Naravno da mi nije palo na pamet uvjeravati ih u besmislenost i okrutnost njihovih stavova. Ne trošim vrijeme na razgovore s osobama koje su toliko uvjerene da znaju sve o svima pa ne slušaju ljude koji vole zdrav razum.

Ali dražesne gospođe uopće nisu jedine. Mnogi su uvjereni da život treba ići po špagici. I da svačiji život treba izgledati isto. I da oni trebaju određivati kako bi tuđi život trebao izgledati. Sigurno poznajete takve ljude, a možda i sami spadate u tu kategoriju. Znate kako to obično ide… Ako ste sami, onda ih samo zanima kada ćete nekoga naći. Ako ste u vezi, onda ih samo zanima kada ćete se oženiti. Ako se oženite, onda ih zanima kada ćete dobiti dijete.

Ako dobijete dijete, onda ih samo zanima kada će drugo jer kako su meni više puta maloumno i nehumano rekli: Jedno k’o nijedno! Ne mogu se sjetiti mnogo odvratnijih izjava. No, ne staju ni na tome… Ako dobijete i drugo dijete, onda procjenjuju gdje biste trebali živjeti, gdje bi klinci trebali u školu, na faks, kada se oni trebaju odseliti i gdje…

Uglavnom, kada zadovoljite jedan njihov zahtjev, samo postave novi jer su oni kraljevi galaksije. Oni znaju točno kako svačiji život treba izgledati. Znaju treba li žena raditi i koliko. Koliko djece morate imati, gdje trebate živjeti, trebate li se oženiti u crkvi, što je prikladno za žene, a što za muškarce. Znaju i kako se vaša djeca trebaju ponašati, kako se vaš pas mora ponašati, koliko trebate kuhati tijekom tjedna, ma nema toga što kraljevi galaksije ne znaju. O vašim životima. Njihovi mogu biti žalosno jadni, ali svejedno znaju sve o tome kako bi trebao izgledati vaš život.

Krunska ideja je ona koju su tako divno opisale dvije krasne gospođe s moje jutarnje kave – žena nije prava žena ako nije majka.

Kao da su žene rasplodne kobile kojima je potomstvo jedini mogući smisao. Moraju štancati klince inače nisu obavile svoju svetu dužnost. A u nekim krajevima Hrvatske nije dovoljno ni da su djeca, nego da su pravog spola. Jer znate… možete dobiti sina ili dite. Bože moj, koja ludost!

U 2017. godini trebalo bi nam biti jasno da žene mogu imati sasvim ispunjene i smislene živote i ako ne mogu imati djece, a čak i ako ne žele. Ta bi odluka treba biti prepuštena svakoj osobi. Iako je mene i moju suprugu roditeljstvo itekako obogatilo i presretan sam što sam tata, nema šanse da budem toliko intelektualno i duhovno jadan pa da smatram kako svi moraju živjeti kao ja.

Drugi imaju pravo odabrati i raditi što god žele sa svojim životom. Ako neka žena ne može imati djecu ili ako procijeni da ne želi imati djecu, ima apsolutno pravo na to. I naravno da neću smatrati da njezin život nije vrijedan jer ta žena svojim djelima može stvoriti vrijedan život. Ona može biti zdrava i suosjećajna osoba pa je zato vrijedna osoba. Može darivati druge, a i sebe. Može znati opraštati pa je zbog toga vrijedna. Može stvarati poslove za druge ljude. Može biti zrela osoba koja ne osuđuje druge i drugačije. Može biti mudra osoba koja prihvaća svoju prošlost i trudi se uživati u sadašnjosti. Može prepoznavati životne blagoslove i život kao blagoslov. Ma može biti sve i ima pravo biti sve što želi. Ima pravo određivati kako će živjeti i upravo je u tome vrijednost njezina života. Bogatstvo žena, a i vrijednost njihova života ne procjenjuje se prema tome je li ostavila potomke, nego je li iza sebe ostavila zdrava djela. A svatko ima pravo odrediti kako će živjeti, što god misle žalosni ljudi koji su si umislili da su kraljevi galaksije!

Žalosno je živjeti po špagici. Jer ta špagica prečesto postane omča oko vrata!

byka.com/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE