Lokalne TemeKaportal: Visočko arheološko nalazište nezaobilazna atrakcija

Kaportal: Visočko arheološko nalazište nezaobilazna atrakcija

Visočke piramide postale su nezaobilazna turistička atrakcija za posjetioce iz cijelog svijeta. Veliki broj turista obilazi tunele na Ravnama, te posjećuje iskopine na piramidama Sunca i Mjeseca. Tik do ulaza u tunel postavljeni su i štandovi na kojima se nude tradicionalni proizvodi visočkog kraja, ali i rukotvorine sa područja cijele BiH.

  • Cijene raznovrsne

Nermin Alihodžić u ponudi ima narodne nošnje, kristale, kamene piramide – orgonite, marame, papuče.

“Sve je domaća proizvodnja, ponuda je bogata, a cijene raznovrsne, za svakoga ponešto. Posjetitelji najviše kupuju suvenire vezane za piramidu i za ove krajeve”, pojašnjava Alihodžić.

Alihodžić ističe kako je iznenađen ogromnim interesiranjem za visočke piramide.

“Ovaj lokalitet posjeti veliki broj ljudi. Drago nam je da vlada takvo interesiranje i nadamo se da će se projekat i dalje razvijati. Vlasti treba da podržavaju sve naredne korake istraživanja kako bi imali jedan uspješan projekat koji će privlačiti turiste iz cijelog svijeta i u budućnosti”, naglašava prodavač.

Visočani su poznati trgovci, pa su našli način da posjetiocima piramida prodaju i kamenje, komade pronađene na piramidi.

“Turisti kupuju i kamenje za uspomenu. Pojedini su se uvjerili u blagotvorno dejstvo ovog kompleksa pa se rado i vraćaju”, govori jedan od prodavača.

  • Nude i smještaj

Ističu, kako pored suvenira, posjetiocima nude i prenoćište, što su registrirali kao dodatnu djelatnost.

“Nedostaje kvalitetnih smještajnih kapaciteta. Sada je bilo oko 3.000 gostiju na seminaru, u Visokom je bilo smješteno oko 500 posjetilaca, a ostali su morali ići u okolna mjesta i u Sarajevo”, zaključuje Nermin Alihodžić.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE