ZDKPolitikaKasumović: Vodiću računa o poslovanju svakog javnog preduzeća u vlasništvu Grada

Kasumović: Vodiću računa o poslovanju svakog javnog preduzeća u vlasništvu Grada

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović reagirao je danas na jučerašnje saopćenje Upravnog odbora Udruženja BH novinari koje je Kasumoviću uputio protest zbog “političkih pritisaka” na Nadzorni odbor RTV Zenica i pokušaja miješanja u imenovanje direktora ove javne radio-televizije.

Kasumović u svom regiranju najoštrije protestira zbog sadržaja ovog saopćenja, uz ocjenu da su pojedinci u Udruženju “stali u zaštitu direktorice-menadžerice, umjesto da se bave problemom kolega novinara”.

-Umjesto da se bave problemom radnika, odnosno kolega novinara, kojima su u ovom preduzeću uskraćena mnoga prava, o čemu me svakodnevno informišu upravo zaposlenici RTV Zenica, pojedinci iz Udruženja BH novinari, stali su u zaštitu direktorice-menadžerice. Podsjećam gospodu iz Udruženja da sam se u svojstvu gradonačelnika obratio Nadzornom odboru, koji je, da građani budi do kraja informisani – jednostranački i moj dopis se odnosio na njihov rad, a ne na rad uredništva RTV Zenica – naveo je u svom reagiranju Kasumović.

Smatra da se radi o “očitom primjeru zloupotrebe medijskog prostora i položaja, kao i nastavku manipulacije građanima Zenice od pojedinaca iz rukovodstva RTV Zenica, u što se nažalost uplelo i par članova Udruženja BH novinari”, jer je, kako kaže, na vrijeme upozorio Nadzorni odbor javnog preduzeća da je napravio kardinalne propuste u postupku izbora.

-Imao sam na to pravo kao prvi čovjek Grada, koji je osnivač i većinski vlasnik preduzeća kojem će se iz budžeta i ove godine izdvojiti blizu pola miliona KM. Uostalom, ovom nadzornom odboru uskoro ističe mandat tokom kojeg je RTV Zenica dovedena u katastrofalan položaj – tvrdi Kasumović.

Pojašnjava da se dopisom Nadzornom odboru od 27. februara nije želio ‘petljati’ u uređivačku politiku, niti to ima namjeru, ali poručuje da će voditi računa o poslovanju svakog javnog preduzeća u vlasništvu Grada, pa tako i RTV Zenica koja je, kako je ustvrdio, pred finansijskim kolapsom.

-O uređivačkoj politici i programu, neka sud daju gledatelji – naveo je Kasumović i poručio Udruženju BH novinari da se “ne bira novinar, niti glavni i odgovorni urednik RTV Zenica, nego menadžer koji može biti bilo koje struke i od kojeg tražim uspješno vođenje preduzeća”.

visoko.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE