Naslovnica BiH Politika Kazaz: Odgovo...

Kazaz: Odgovoran je i državnotvoran SDP-ov i DF-ov prijedlog izmjena zakona o izbornim jedinicama

SDP-ov i DF-ov prijedlog izmjena zakona o izbornim jedinicama za TV1 komentarisao je politički analitičar Enver Kazaz.

62
PODIJELI

Kazaz smatra da se radi o vrlo odgovornom i državnotvornom prijedlogu.

MARKETING

“Na prijedlog gledam kao na vrlo odgovornu i državnotvornu politiku pri čemu te dvije stranke rade ono što je zadužena vlast, i kao pokušaj da se u paragrafe izbornog zakona ugrade dva temeljna načela; međuetnička ravnopravnost i pravo svakog građanina da na svakom pedlju teritorije da bude zastupljen u organima vlasti”, kaže Kazaz.

Dodaje da ovaj zakon ukida mogućnost diskriminacije na etničkoj osnovi, vraća prava građaninu da bude biran i da istovremeno bira, te da je pokušaj da se u zakonska akta ugradi pravo građanina da bude konstitutivan na svakom dijelu teritorije, potpuno suprotno HDZ-ovom prijedlogu koji konstitutivnost daje etničkoj većini i ukida tu mogućnost za etničku manjinu i potpuno suprotno dosadašnjoj praksi u kojoj su domovi naroda birani po volji partijskih većina.

“Ovaj zakon daje mogućnost i manjim partijama i svakom građaninu da zaista ostvari svoja prava. Važno je napomenuti da je to zakon koji vraćajući međuetničku ravnopravnost štiti i princip građanske organizacije zemlje. Vrlo je teško u ovako kompliciranoj pravnoj strukturi doći do takvih rješenja i ono što je najvažnije on ponovo vraća pitanje Ustava Federacije i prava građana da budu birani iz svakog kantona”, rekao je Kazaz a prenose Vijesti.ba.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.