ZDKSportKerim Ahmedspahić za Visoko.co.ba: Najbitnije mi je da me popularnost ne mijenja

Kerim Ahmedspahić za Visoko.co.ba: Najbitnije mi je da me popularnost ne mijenja

Ukoliko na googleu ukucate “Kerim Ahmedspahić” možda sa namjerom da pogledate nevjerovatno obaranje Ginisovog rekorda u Visokom – izaći će vam veliki broj članaka i objava iz cijeloga svijeta.

Naime, ovog petnaestogodišnjeg mladića iz Breze prenio je britanski DailyMailBBC i The Sun, novozelandski NZ Herald, američki New York PostKFOR, a sve to je pokrenuo Associated Press. Da ne nabrajamo više, Ahmedspahić je preko noći dobio milione pregleda iz Visokog, Breze, regiona i svijeta. Njegov rekord je bio i status Johna Cleesea – legendarnog engleskog komičara, člana “Letećeg cirkusa Montija Pajtona”, koji je postavio pitanje: “Vidim da je bosanski taekwondo šampion Kerim Ahmetspahić postavio novi rekord u razbijanju cigala glavom. Zašto? – bio je prvi “tweet” Cleesea, a zatim su uslijedili i brojni odgovori…

“Vijest o oborenom rekordu se proširila jako brzo. O mom podvigu pisali su mnogi mediji, čak i korejanski, te kineski portali. To mi je donijelo veliku popularnost i bilo mi je drago da se cijeni moj uspjeh i moj trud. Ali najveća briga mog trenera Edina Kajevića i mojih roditelja je bila da “ostanem na zemlji”, da se “ne uzdižem”, i da u svemu ovome ostanem normalan, kao i prije”, kazao nam je Kerim.

Za obaranje svjetskog rekorda član i asistent TKD kolektiva Bosna spremao se tri do četiri mjeseca intenzivno, svaki dan. „Trenirao sam na tvrdim predmetima, vježbao brzinu izvođenja salti i jačao vrat. Sve vrijeme kroz pripreme pratili su me moji treneri, koji su mi davali savjete i roditelji koji su bili moja moralna i najveća podrška“, dodaje za visoko.ba.

Od obaranja rekorda nije prošlo mnogo vremena, ali se mnogo stvari promijenilo, a kako navodi Kerim – najbitnije mu je što je on ostao isti – i dalje je učenik prvog razreda gimnazije u Brezi i i dalje je isti dječak koji ispred sebe ima mnoge planove i jednaku snagu da ih ostvari.

Ahmetspahić je do sada pobijedio na mnogim turnirima u BiH i šire, državni je prvak u taekwondo formama i borbama, a nakon subote 25. 03. 2017. i razbijanja 111 siporeks ploča glavom sa saltom unaprijed, u 35 sekundi pozivi za njegova gostovanja stižu iz Njemačke, Amerike, Engleske … Njegovo planiranje ne ide predaleko želio bi za početak sa Anesom Pulom svoju zemlju, BiH, predstaviti u najboljem svjetlu na Evropskom prvenstvu u taekwondu, a kako kaže za naš portal u skorijoj budućnosti nema u planu obaranje ovakvog, niti sličnog rekorda.

Uz podršku roditelja, trenera Edina Kajevića-Kaje i Muhameda Hammerhanda, kojima je zahvalan na trudu koji ulažu u njega i vjerovanju – da on to može, te njihovim savjetima, Kerim se bori za nove taekwondo pobjede.

Ovaj uspješni, talentovani i skromni mladić poručuje ima jednostavnu poruku: „Bez obzira kakav rezultat postigli, ostanite normalni, onakvi kakvi ste bili.“


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE