ZanimljivostiKina sprema posebne koledže za ‘cyber čarobnjake’

Kina sprema posebne koledže za ‘cyber čarobnjake’

Do 2027. godine odabrani univerziteti će primjeniti programe koji će se uklopiti sa inžinjerskim istraživanjima i izučavanjem prava i menadžmenta. – Očigledno je da Kina namjerava da napravi sajber armiju – rekao je u četvrtak diplomata Šarlot Gao.

Sajber specijalisti Kine bili su vrlo aktivni tokom godina. Četvoro hakera uhapšeno je 2015. zbog upada u bazu podataka američkih zvaničnika, prenio je “Vašington post”. Nešto kasnije dogodio se još jedan upad koji je pogodio trenutne i bivše zaposlene u federalnoj službi.

Prošle godine Su Bin (50), državljanin Kine i Kanade, izjasnio se krivim za slanje ukradenih materijala kineskim zvaničnicima, izvestili su američki mediji. Kako je rekao Edvard Snouden, bivši radnik Nacionalne bezbjednostni Amerike, ukradeno je oko 50 terabajta informacija.

Kina namjerava  nastaviti graditi svoju armiju efektnih i obrazovanih specijalista sa inicijativom. Ukoliko programi postanu efektni i “svjetski poznati” za samo 10 godina, vjerovatno će i povećati ulaganja u škole. – Kina će uložiti veliki napor, uložiti mnogo novca, pozvati najbolje učitelje, primjeniti odličan nastavni materijal, odabrati najbolje studente i izgraditi prvoklasne škole za sajber bezbjednost – rekao je kineski predsednik Si Đinping, prenosi “Sputnjik“.

globalcir.com/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE