BiHPolitikaKladionice na meti: Amir Zukić ne odustaje od inicijative

Kladionice na meti: Amir Zukić ne odustaje od inicijative

Amir Zukić, zastupnik u Klubu SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH (ZDPFBiH), kako je potvrdio za Faktor, neće odustati od inicijative da se jednako oporezuju svi dobici u kladionicima.

On je pripremio u paketu zajedno s klupskim kolegom Omerom Škaljom, izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću i Zakona o porezu na dohodak, sve s ciljem da kasu entitetskog budžeta ne zaobilaze ogromni novci.

Budžet bez 26 miliona KM

Istovremeno, i Jelka Milićević, ministrica finanisja priprema izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću. Kako je rekao Zukić, članovi Vlade FBiH na posljednjoj sjednici razgovarali su o oporezivanju igara na sreću, ali detalji još nisu poznati.

– Očekujem da će Vlada FBiH u roku od 15 do 20 dana pripremiti prijedlog izmjene i dopune zakona o igrama na sreću, a koje će ovu oblast uredili na način kako bi trebala da bude – rekao je Zukić.

On ukazuje da se najveće količine novca od igara na sreću u Federaciji gube na dobicima do 100 KM, koji nisu oporezovani. Svakodnevna praksa u kladionicama je da se uplaćuje više listića kako ne bi dobitak bio veći od 100 KM, a sve s ciljem da se izbjegne plaćanje poreza. Time se federalna kasa svakim danom oštećuje za više hiljada maraka. U prva tri mjeseca budžet Federacije je zbog toga ostao bez najmanje 26 miliona maraka.

Faktor je došao do dokumenta koji je pripremila ministrica Milićević, a u njemu jasno stoji da se i dalje neće oporezovati dobici ispod 100 KM.

Zukić je rekao da će sačekati da bude zvanično objavljen prijedlog Vlade i ukoliko ne budu prihvaćeni njegovi prijedlozi, neće povući prijedlog koji je pripremio zajedno s kolegom Škaljom.

– Očekujem da Vladin prijedlog bude takav da država ima puni uvid u rad kladionica, da se na licu mjesta evidentira klađenje i plaća porez i da svaki dobitak bude oporezovan. Sada imamo situaciju da se na jednu vrstu klađenja plaća porez, dok na drugu ne. Te manjkavosti zakona dopuštaju da dobar dio novca ide samo vlasniku kladionice – rekao je Zukić.

On odavno zagovara da se kladionice uvedu i u sistem PDV-a, jer porez koji plaćaju vlasnici kladionica je minimalan  i najvišim dijelom teret poreza ide na igrače.

Novi sistem oporezivanja kladionica bio je razlog i što na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nije usvojen ni dnevni red. Na samom početku sjednice Klub HDZ-a BiH zatražio je da se s dnevnog reda skine tačka koja tretira izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, a prijedlog je bio Ramiza Meše, zastupnika Kluba SDA.

Iz Kluba HDZ-a BiH svoj zahtjev su pravdali time što je Milićević pripremila slične izmjene. Međutim, izmjene zastupnika Meše su ostale dio dnevnog reda, pa je zbog toga sjednica i prekinuta.

Oporezovati sve

U ranijem razgovoru za Faktor, Adis Arapović, projekt-menadžer Centra civilnih inicijativa (CCI), rekao je kako pojedinci koče godinama uređenje ove oblasti.

– Već dugi niz godina praktično jedna stranka ili pojedinci iz te stranke pružaju otpor uređivanju ove oblasti. Jedino što može biti osnovana sumnja jeste da ti pojedinci imaju lični ili stranački interes da budu pokrovitelji ili klijenti priređivača igara na sreću. Nisu u krivu oni koji kažu da se iz viška novca, ekstra profita ili neoporezovanog dijela profita od igara na sreću vrlo vjerovatno finansiraju neke političke stranke, vjerovatno se finansiraju pojedinci koji na zakonodavnom ili izvršnom nivou rade u interesu određenog lobija, u ovome slučaju konkretno lobija priređivača igara na sreću – rekao je Arapović.

Amir Zukić, zastupnik Kluba SDA, istakao je kako bi se izmjenama zakona, između ostaloga, povećala porezna osnovica, spriječila bi se zlouptreba u isplati dobitaka, a oni bi bili jednako oporezovani, što je kranji cilj.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE