BiHKlanjana dženaza i obavljen ukop osam prijedorskih žrtava

Klanjana dženaza i obavljen ukop osam prijedorskih žrtava

U Prijedoru je klanjana dženaza za osam civilnih žrtava posljednjeg rata. Najmlađa žrtva je petogodišnja djevojčica, a najstarija žrtva je imala 62 godine. Do sada je pronađeno i identificirano 2.325 prijedorskih žrtava.

Izvađeni su posmrtni ostaci 57-oro djece, a traga se još za 40-oro nestale djece. Posmrtni ostaci civila bošnjačke nacionalnosti kojima je danas klanjana dženaza pronađeni su u masovnim grobnicama Jakarina Kosa, Korićanske stijene, jama Lisac i na lokalitetima Čarakovo, Bišćani i Kozaruša-Sušići.

Komemoracija žrtvama održana je s početkom u 11 sati u Prijedoru.

Najmlađa žrtva djevojčica Emira (Emir) Mulalić, ubijena je u prijedorskom logoru Trnopolje. Njeni posmrtni ostaci pronađeni su u julu prošle godine na lokalitetu Čarakovo, na području Prijedora.

Do sada je na području Prijedora ekshumirano i identificirano 57-oro djece, a traga se još za 40-oro nestale djece.

Riječ je o djeci bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koja su ubijena u i okolini Prijedora. Dvanaestero djece iz porodice Bačić, starosti od tri do 17 godina, ubijeno je i njihovi posmrtni ostaci još nisu pronađeni.

Najstarija žrtva koja je danas ukopana na zajedničkoj dženazi u Prijedoru je Hamo (Ragib) Hodžić koji je imao 62 godine. Negovi posmrtni ostaci ekshumirani su na lokalitetu Čarakovo, na području Prijedora.

U Prijedoru se traga za oko 788 žrtava koje se vode kao nestali, s tim da treba imati u vidu da je ovaj broj sigurno manji, jer je jedan broj posmrtnih ostataka pronađen i nalazi se u Šejkovači, u Sanskom Mostu.

Žrtve ukopane danas na zajedničkoj dženazi u Prijedoru su:

  1. Emira (Emir) Mulalić (1987.);
  2. Nihad (Eniz) Sušić (1971.);
  3. Nedim (Sakib) Omanović (1966.);
  4. Miralem (Rasim) Kardumović (1964.);
  5. Senadin (Sejdo) Šara (1962.);
  6. Velid (Muhamed) Bešić (1948.);
  7. Derviš (Salih) Karagić (1931.);
  8. Hamo (Ragib) Hodžić (1930.)

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE