BiHPrivredaKlas: Održano takmičenje u razvijanju pita Klasovim brašnom na jezeru „Jelen“ kod...

Klas: Održano takmičenje u razvijanju pita Klasovim brašnom na jezeru „Jelen“ kod Jelaha

Prvo mjesto na takmičenju u razvijanju jufke, kojeg je proteklog vikenda na Jezeru „Jelen“ kod Jelaha (Tešanj) organizirala prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo, osvojila je ekipa Udruženja civilnih žrtava rata Općine Tešanj, dok su drugo i treće mjesto zauzeli Udruženje žena „Jorgovan“ Novi Miljanovci, odnosno Udruženje „Gnijezdo“ Zenica.

„Pobjedničke ekipe vrijedno su nagrađene (perilica posuđa, električni štednjak, LCD TV, poklon bonovi za kupovinu u marketima AS Jelah), dok su za sve ostale učesnike obezbijeđene utješne nagrade – poklon paketi Klas proizvoda.

Za samo nekoliko sati razvijeno je 3.500 zvrčića pite od Klas brašna, a sve vrijeme bio je izražen pozitivni takmičarski duh i timski rad. Osim razvijanja jufke, ekipe iz skoro cijele BiH takmičile su se u više disciplina, kao što su „trčanje s jufkom na oklagiji“, zatim “nošenje jednog kilograma brašna na glavi“ za žene, te ”nošenje 25 kg brašna“ za muškarce. U ovoj posljednjoj disciplini imali smo i jednu ženu, koja je bila jak konkurent svojim protivnicima“, rekla je Irma Omerović, brand manager u kompaniji Klas.

Umijeća takmičara ocjenjivao je stručni žiri sačinjen od kulinarskih majstora iz Udruženja kuhara BiH. Svaka ekipa imala je svoj način zakuhavanja, razvijanja i slaganja pita, a to pokazuje da se u različitim krajevima BiH na različite načine sprema ovo tradicionalno jelo.

„Tajna dobre pite je, prije svega, u dobrom brašnu, a potom u umijeću domaćice. Svaka žena u kuhinji ima svoje male tajne. Raduje me što sam vidjela da su jufku podjednako dobro razvijale žene svih generacija, jer to nam govori da domaćice BiH njeguju tradiciju spremanja domaće pite”, rekla je tamičarka Dženana Okić.

Bogata ponuda rukotvorina i nastupi folklornih društava upotpunili su ovaj zanimljivi događaj.

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE