ZDKKlizišta blokirala tri sela u Željeznom Polju

Klizišta blokirala tri sela u Željeznom Polju

Olujno nevrijeme praćeno snažnom kišom i gradom u poslijepodnevnim satima zadesilo je južene dijelove općine Žepče. Kao i prije dvije godine, ponovo su aktivirana klizišta na području MZ Željezno Polje i Papratnice.

Prema riječima Zorana Martinovića, rukovodioca Odjeljenja za zaštitu od požara i vatrogastvo općine Žepče, klizišta su presjekla put i ostavila u blokadi sela Jastrebac i Donje Šahmane.

rijeka-zeljeznica-ponovo-podivljala

Rijeka Željeznica ponovo podivljala

Kako je rekao, alarmantno je i na dijelu putne komunikacije prema selu Biljevine, jer prijeti opasnost da pokrenuto klizište odsiječe putnu komunikaciju i selo ostavi blokirano.

Na terenu je sva rasploživa mehanizacija koju posjeduju mještani i Civilna zaštita, a u debokadikomunikacija učestvuju mještani susjednih sela iz Željeznog Polja.

Rijeka Željeznica na svom ušću izlila se i u Donjoj Golubinji i poplavila jednu stambenu kuću.

Prema nezvaničnim procjenama, nevrijeme je u ovom kraju nakon kataklizmičnih poplava i klizišta iz 2014. godine ponovo nanijelo veliku materijalnu štetu stanovnicima Željeznog Polja.

Kako kaže Martinović, rijeka Papratnica koja se na par mjesta izlila, trenutno nije ugrozila stambene jedinice u istoimenom selu.

mjestani-mehanizacijom-pokusavaju-procistiti-kanale-na-rijeci-zeljeznici

Mještani mehanizacijom pokušavaju pročistiti kanale na rijeci Željeznici

Svi raspoloživi matirajlni i ljudski kapaciteti Civilne zaštite općine Žepče su na licu mjesta i ulažu se maksimalni napori da se pomogne lokalnom stanovništvu.

Očekuje se dolazak i Kantonalne civine zaštite na najugroženije dijelove područja Željeznog Polja kod Žepča.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE