ZDKKulturaKnjiževno veče o stvaralaštvu Džemaludina Alića

Književno veče o stvaralaštvu Džemaludina Alića

Književna edicija „Povelja“ Opće biblioteke u Zenici bogatija je za još jedan vrijedan naslov.
Radi se o romanu „Demijurg“  književnika iz Zenice Džemaludina Alića.
Ovo je sedma knjiga u ediciji koja objavljuje kapitalna djela stvaralaca koji su rođeni ili stvarali u Zenici.

Džemaludin Alić, rođen prije sedamdeset godina u Tetovu, jedan je od doajena bosansko-hercegovačke književne scene. Na stvaralačkoj sceni bivše Jugoslavije prepoznat je, prije svega, kao vrstan pjesnik. Pisao je međutim i književne kritike, eseje, kratke priče i romane.
Među pet objavljenih romana, „Demijurg“ izdat u Tuzli 1989. godine, koji je kasnije preveden i na njemački jezik, jedno je od njegovih najboljih djela, smatra Nermin Ormanović, magistar komparativne književnosti.
Ovo je djelo, kaže on, reprezent njegove stvaralačke poetike i sadrži elemente fantastičnog koji su jako bliski Kafkinim.

U strukturi romana Demijurg, Nermin Ormanović originalnom i jedinstvenom doživljava postavku prostora. Naziva je polifonijom prostora. Džemaludin Alić ne da se svrstati u bilo kakav književni pokret ili skupinu, kaže Ormanović.
Izgradio je svoj osoben stil koji je najsličniji onome što je radio Vitomir Lukić.
Od 1993. godine Džemaludin Alić živi i stvara u Njemačkoj u kojoj je uz Demijurga, na njemački jezik preveden i njegov roman „Pataren“. Uz Nermina Ormanovića, o Alićevom stvaralačkom opusu su govorili književnik i književni kritičar, Željko Grahova,c i magistar književnosti Ikbal Smajlović.

 

 

Visoko.co.ba/Rtvze.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE