Ko je i kako potrošio 50.000KM koje je Fondacija “Odraz” namijenila za Mile?

830

Zbog skorih radova na izgradnji ceste kojom će prolaziti i kamioni samo nekoliko metara uz grobno i krunidbeno mjesto najvećeg bosanskog kralja Tvrta I Kotromanića ponovno je aktuelizirano pitanje istorijske lokacije Mile, iznešeno ponovo bezbroj dokaza o tome da je ovo najznačajnija istorijska lokacija u Bosni i Hercegovini i kako je sramotan odnos države i lokalne zajednice spram istog.

Međutim, u svim podacima koji se iznose u raznoraznim finansijskim izvještajima jedan je ostao posebno interesantan i mističan. A to je cifra od 50.000KM koju je dobila Fondacija “Odraz” i koju je trebalo da utroši na projekat Mili. Novac je uplaćen iz fonda za očuvanje tradicije, a na osnovu odluke Vlade Federacije BiH.

Kako saznaje Visoko.co.ba nešto od tog novca je i utrošeno za signalizaciju koja je vezana za kraljevski lokalitet dok zvanično “Odraz” nikad nije odgovorio sta je uradio sa cijelim iznosom dobijenog novca za ove namjene.

A šta je zapravo “Odraz” kojeg je osnovala Vlada FBiH?

Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) upozoravao je da Fondacija „Odraz“ troši milione maraka, bez dokaza o namjeri davanja novaca korisnicima njihovih programa. Fondaciju je 2001. godine osnovala Vlada FBiH radi provedbe projekata ekonomskog razvoja i obnove ovog entiteta. Na čelu se nalazio Upravni odbor, sastavljen od sedam ministara, uključujući i predsjedavajućeg.

U reviziji finansijskog izvještaja Ministarstva finansija navedeno je da je u 2009. i 2010. godini ovoj fondaciji doznačeno oko 10,6 miliona maraka za koje revizori nisu pronašli dokaz za koje namjene su sredstva doznačena krajnjim korisnicima. Prema Odluci Vlade Federacije iz decembra 2011. godine, „Odrazu“ su prebačena dva miliona maraka za razvoj lokalnih zajednica i projekata koje utvrdi Upravni odbor, odnosno federalni ministri.

Kako je tačno i u koje svrhe potrošeno 50.000KM namjenjenih lokaciji Mili, zvanično do sad nismo saznali. Ako neko slučajno zna bilo bi lijepo da transparentno izvjestimo javnost o tome.