Naslovnica Preporuka Teme Ko s vragom t...

Ko s vragom tikve sije…: Inicijativa u Hrvatskoj za “Republiku Istru”

U Hrvatskoj se pojavio blog “Republika Istra”, a na “Fejsbuku” istoimena stranica čiji osnivači poručuju da je Istra samostalna država, a Istrijanin svako onaj ko poštuje sve istarske narode.

180
PODIJELI

Blog je pokrenut prije nedjelju dana, a u poruci koja je prevedena na nekoliko jezika piše “Istra – samostalna država. Vajk bila, vajk će biti”.

“Istra je država, Istrijan je nacionalnost. Istrijan je svako onaj ko – poštuje sve istarske narode, njihove jezike, dijalekte i govore, te njihove tradicije; onaj ko prihvata njene kulture, naročito kulturu suživota; onaj ko djeluje, u granicama svojih mogućnosti i sposobnosti, u pravcu unapređenja Istre i za dobrobit njenih građana”, navedeno je na blogu.

Potpisnici poruke na blogu kažu da “nisu Talijani, nisu ni Slovenci, ni Hrvati, nego Istrijani koji imaju elemente više naroda”, te da Istra počiva na tekovinama antifašizma, prenosi zagrebački portal “indeks”.

Inicijativa je pokrenuta krajem prošle godine, a na “Fejsbuk” stranici, koja do sada ima skoro 3.000 lajkova, piše da je njen cilj regionalna autonomija Istre.

Jedan od komentara na društvenim mrežama je “Forza Istra, gdje ste bili do sad, odvojimo se”, dok neki korisnici “Fejsbuka” poručuju “Ovo što vi radite je poziv na narušavanje teritorijalnog integriteta Hrvatske i to je krivično djelo”.

6yka.com/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.