BiHKo štiti direktora SIPA-e: Sedam krivičnih prijava protiv osuđenog Zubca

Ko štiti direktora SIPA-e: Sedam krivičnih prijava protiv osuđenog Zubca

U Tužilaštvu BiH zaprimljeno je čak sedam krivičnih prijava protiv direktora SIPA-e Gorana Zubca, koji je i prvostepenom presudom osuđen na uslovnu kaznu zatvora u trajanju jedne godine, prenosi novinska agencija Patria.

Više tužilaca je angažovano u predmetima protiv Zubca, koji su u različitim fazama krivičnog postupka. Pet predmeta je u fazi poduzimanja istražnih radnji i razmatranja krivičnih prijava, a dva su u fazi istrage.

Međutim, to nije dovoljno da Zubac bude razriješen s funkcije direktora SIPA-e, jer na tom mjestu, kako se tvrdi, opstruiše aktivnosti na rasvjetljavanju afera u koje su umiješane krupne ribe, posebno one iz vrha SNSD-a.

To najbolje ilustruje jučerašnji pokušaj da u Vijeću ministara ne bude odbijena žalba Zubca na odluku ministra sigurnosti o uskraćivanju prava pristupa tajnim podacima . Da se ovaj slučaj riješi spriječili su ministri HDZ Vjekoslav Bevanda i Marina Pendeš, kao da je u pitanju bila zaštita hrvatskog nacionalnog prava.

Bevanda i Pendeševa su najavili da neće biti protiv odbijanja žalbe Gorana Zubca, pa je ta tačka povučena do sljedeće sjednice Vijeća ministara. To nije nikakvo iznenađenje, ako se ima u vidu da HDZ i SNSD, koji nije u vlasti na nivou BiH, imaju partnerske odnose.

Zubac je na mjesto direktora SIPA-e došao 2012.godine po, kako se tvrdilo, preporuci zahumsko-hercegovačkog vladike Grigorija i Milorada Dodika.

Iako nisu u vlasti na nivou BiH, SNSD na razne načine pokušava da Zubca ostavi na tom mjestu što duže.
Zubac u javnosti važi za “čuvara” onih krupnih riba, koje se dovode u vezu s više korupcionaških afera počinjenih u BiH. Tako i Nezavisni odbor, na čijem je čelu Žiko Krunić, direktor RITE Ugljevik, više od godinu dana opstruiše rad tog tijela i to sve s namjerom da Goran Zubac se zadrži što duže na mjestu direktora SIPA-e.

Time Krunić (SNSD) štiti i sebe da ostane na čelu Rudnka i termoelektrane u Ugljeviku, čije mjesto od SNSD u Republici Srpskoj traži DNS Marka Pavića, javila je BNTV.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE