ZanimljivostiKoji luk je za šta?

Koji luk je za šta?

Žuti luk

Ovo je vrsta koju ljudi najčešće koriste u pripremi jela. Radi se o vrsti koja ima najjači ukus od svih ostalih i za većinu jela je najbolji izbor. Bogat je dijetetskim vlaknima. Najbolji je kada ga usitnite na sitne kocke.

Ljubičasti luk

Ova vrsta ima najbolji ukus ako se ne kuva i zato je idealna za hamburgere, sendviče. Odličan je u salatama i za roštiljanje. Ljubičasti luk sadrži manje šećera od žutog i prepun je antioksidanasa koji smanjuju rizik od nastanka raka. Seče se na kolutove i svaki kolut se razdvoji prstima.

Srebrnjak

Ova vrsta luka je savršen izbor ako želite da vam jelo ima više teksture. Najhrskaviji je od svih i odličan je za picu, kao i za meksička jela. Najbolji je kada ga sečete na trakice.

Mladi luk

Najbolje da ga jedete sirovog, ali može se koristiti i za kuvanje. U tom slučaju, koristi se cijeli zajedno sa zelenim dilom. Popularan je u kineskoj i japanskoj kuhinji. Bogat je vitaminima K i C. Siječe se na kolutiće.

Praziluk

Najbolji je za salate i da ga koristite u svježem stanju. Sijecite ga na tanke kolutove. Odlično se slaže sa ribom.

byka.com/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE