PreporukaTemeKoju ocjenu zaslužuje Obamino predsjedavanje SAD-om?

Koju ocjenu zaslužuje Obamino predsjedavanje SAD-om?

Vrijeme je da se zatvori knjiga o osmogodišnjem predsjedavanju Baracka Obame. Prije nego što se preseli u otmjeno naselje Washingtona – Kalorama naselje, BBC je naveo (i ocijenio) ono što je pokušao da uradi – i kako je to uradio.

Iako su ocjene stavljene za svaku sekciju, ove procjene nisu odraz mudrosti njegovih akcija, samo prikaz toga koliko je mogao da unaprijedi svoju agendu tokom svog predsjedavanja.

Dok bi liberali dali politici zaštite životne sredine visoke ocjene, konzervativci bi ga vjerovatno izbacili. Ono što se ne može opovrgnuti je da je ostvario značajno mnogo tokom svojih osam godina. Ono što je nemjerljivo je broj Obaminih nematerijalnih ili indirektnih dostignuća.

Iako je Bijela kuća bila obojena duginim bojama noć nakon što je gej brak postao pravno moguć, što je rezultat odluke Vrhovnog suda, a ne predsjednička akcija. I dok je Obama često dirljivo govorio o rasnim odnosima u SAD-u, posebice nakon pucanja u crkvi crnaca u Južnoj Karolini, bilo je malo policijskih akcija koje su pratile njegove riječi.

Obamu se nema dovoljno razloga za suditi, ipak ovdje je pregled osam ključnih područja – zajedno s osvrtom na Trumpovu-sposobnost u vezi sa tim područjima – kako će biti lako za dolazećeg predsjednika Donalda Trumpa da poništi ono što je gospodin Obama ostvario.

Zdravstvo

B+ (4+) za zdravstvo

Sveobuhvatna reforma zdravstva bila je za Demokratsku stranku sveti gral desetljećima, ali jednostavno uvijek naizgled izvan dosega. Pod vlašću gospodina Obame, konačno su ustvrdili nagradu.

Bez obzira na izborni neuspjeh u Senatu prije konačnog prolaza zakona, veliki dio zakonodavstva je bio napola pečen kolač, čineći provedbu izazovom. Postavljanje web stranice za Savezno zdravstveno osiguranje, koja je bila neupotrebljiva mjesecima nakon lansiranja, bila je jako vidljiva, politički poražavajuća pogreška.

Na iznenađenje demokrata, mnoge republikanski kontrolirane države su odlučile neproširiti Medicaid zdravstvenu pokrivenost za siromašne. U novije vrijeme, premije osiguranja za politiku razmjene bit će značajno povećane u nekim američkim državama – što će biti financijski udar na manje imućne Amerikance koji nisu pokriveni državnim poticajima.

Velik dio zakona se odvija onako kako bi trebalo. Postotak Amerikanaca bez osiguranja pao je s 15,7% u 2011. godini na 9,1% u 2015. godini. Više od 8,8 milijuna Amerikanaca se prijavilo za osiguranje preko savezne razmjene u tekućem upisnom roku – što predstavlja rekordnu razinu. Osiguravatelji ne mogu opovrgnuti individualna pokrića za svoja već postojeća medicinska stanja i ne postoji doživotna pokrivenost.

Unatoč svojim nedostacima, donošenje Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti, prema riječima potpredsjednika Joea Bidena, bio je veliki j**eni posao.

Ocjena za predsjedavanje: B+( 4+)

Trumpova sposobnost: Republikanci pokušavaju ukinuti Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti od trenutka kada je Obama potpisao zakon. Trump redovito osuđuje program kao neuspjeh. Sada, republikanci postavljaju kotače u pokretu kako bi pocijepali reforme i njihovo „korijenje i grane“ prema riječima čelnika senatske većine Mitcha McConnella.

Republikanci će biti u mogućnosti da rasture program čak i sa svojom slabom većinom u Senatu zahvaljujući predsjedničkim ovlastima i zakonskim manevrima.

Donošenje plana zamjene, međutim, neće biti teže. U ovom trenutku, čini se da su odlučni u skoku s ukidajućeg mosta bez određivanja mjesta gdje će točno sletjeti, ali Trump je upozorio svoje kongresne kolege da budu oprezni u tome kako će odlučivati o zadatku.

Zaštita okoline

A- (5-) za zaštitu okoline

Obamina administracija je pomogla u pregovaranju Pariskog klimatskog ugovora, u kojem se SAD pridružila 185 zemalja u obećanju smanjenja emisije stakleničkih plinova. To donosi niz novih propisa koji reguliraju onečišćenja iz termo elektrana, ograničavanje rudnika ugljena i nafte i bušotina kako na saveznom tlu, tako i u priobalnim vodama. Obama je također iskoristio svoju izvršnu vlast da odredi 548 milijuna jutara teritorija kao zaštićenog staništa – više od bilo kojeg prethodnog predsjednika.

Posljednjih osam godina nisu bile bez propuštenih prilika. Ranije u svojoj upravi, kada su demokrate imali velike većine u Kongresu, Zastupnički dom je usvojio strogi program za kontrolu emisije ugljičnog dioksida. Senat se prvo usmjerio na financijske i zdravstvene reforme, međutim, Demokratska većina se rasturila prije nego su mogli išta poduzeti.

To može biti najbliže u čemu će demokrate doći do bilo kakvog sveobuhvatnog okolišnog zakonodavstva dugi niz godina.

Ocjena za predsjedavanje: A- (5-)

Trumpova sposobnost: Sudjelovanje SAD-a u Pariskom sporazumu je još uvijek neizvjesna s obzirom da je novoizabrani predsjednik obećao da će ga napustiti. Iako bi postupak povlačenja trebalo da traje četiri godine, Trumpov tim je navodno u potrazi za načinima kako ubrzati taj proces.

Ostala izvršna dostignuća iz Obaminog doba, međutim, bit će teško vratiti. Predložene regulatorne promjene zahtijevat će prošireni proces odobravanja i sigurno će se suočiti sa naletom tužbi iz skupine za zaštitu okoliša. Kongres bi mogao ubrzati stvari, ali demokrate u Senatu imaju dovoljno glasova da blokiraju njihov trud ukoliko se drže zajedno.

Trgovina

D- (2-) za trgovinu

Obama je završio dva glavna trgovinska sporazuma – Transpacifičko partnerstvo i Transatlansko trgovinsko-investicijsko partnerstvo, što je kamen temeljac njegovog drugog mandata.

Transpacifičko partnerstvo je predodređeno čak i bez razmatranja Kongresa, zahvaljujući koaliciji protivljenja demokratske ljevice i ekonomista koji čiste za vlast sa predsjednikom Trumpom.

Transatlansko trgovinsko-investicijsko partnerstvo, koje je još u pregovorima i pokušajima da smanji barijere između Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije je napušteno s obje strane Atlantika.

Obamina administracija je uspješno implementirala besplatnu trgovinu sa Panamom, Kolumbijom i  Južnom Korejom, ali su po veličini i opsegu osuđeni na regionalne dogovore.

Ocjena za predsjedavanje: D- (2-)

Trumpova sposobnost: Gospodin Trump može i hoće dati smrtonosni udarac za bilo koju nadu koju je Obama imao da zacementira trajnu trgovinsku ostavštinu kroz TPP o TTIP. Više od toga, novi predsjednik je spreman vratiti trgovinsko naslijeđe prethodnih predsjednika, dok se obvezao da će ponovo ugovoriti Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini, koji je sklopljen za vrijeme mandata Billa Clintona, on će možda čak odustati od cijelog dogovora u cjelini.

Njegovo obećanje za donošenje drakonske uvozne carine za neke robe također je u suprotnosti sa američkim obavezama prema Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, što bi moglo ugroziti cijeli temelj trenutnog globalnog trgovinskog režima.

Ekonomija

A (5) za Obaminu ekonomiju

Kada je Obama preuzeo ured, američka ekonomija je bila u slobodnom padu. Nezaposlenost je skočila na dvocifrene brojke, cijene stanova su kolapsirale i finansijska industrija se lagano kretala ka ivici kolapsa.

Slika osam godina poslije je stabilna i u skromnom rastu, iako kritike kažu da stvari mogu biti i bolje (industrijski radnici, Trumpovi glasači se slažu).

Politička mudrost – Obama je gurnuo kroz veliki paket poticaja i zakonodavstvo finansijske reforme početkom svog prvog mandata. Njegova administracija je nadgledala strukturu za podršku koja je spasila General Motors od stečaja koji bi poharao američke auto industije.

Program za refinansiranje, pokrenut od strane Savezne agencije za finansiranje stanogradnje, dopušta da nekoliko miliona domaćinstava izbjegne poništenje prava na oslobođenje od hipoteke i refinansiranje visoke kamatne stope hipoteka.

Predsjednik je zagovarao ugovor koji je uklonio mnoge poreze iz ere Georgea W. Busha u zamjenu za prekogranično zamrzavanje potrošnje. On se često pozivao na povišicu federalne minimalne plate, ali nije bio u mogućnosti stvoriti bilo kakvu podršku za tu radnju u republikanski kontrolisanom Kongresu.

Iako tržišne dionice dosežu nove rekorde, u 2015. prihodi kućanstva su još uvijek ispod onoga iz 2007. godine kada mu je predsjedavanje počelo, međutim, trenutno stanje ekonomskog zdravlja je možda predsjedničko naslijeđe koje zaslužuje najviše pažnje.

Ocjena za predsjedavanje: A (5)

Trumpova sposobnost: Republikanci smanjuju poreze kada oni drže vlast – je sigurno kao i što sunce izlazi na istoku. Reforma poreza, koja će SAD vratiti u godine Busha zajedno sa još nekim značajnim izmjenama.  Mnogo toga se pominje, ali je prolaz zagarantovan. Obamine zakonodavne i finansijske reforme mogle bi oslabiti, što je i na meti novog predsjednika.

Iako konzervativci vole kritikovati Obamine napore da podupire američke firme kao „biranje pobjednika i gubitnika“, rani dokazi (Carrier, Ford Motors, itd) ukazuju na to da će se sa Trumpovom tradicijom to i nastaviti, iako to nije u potpunosti s njegovim željama.

Vanjskopolitički odnosi

Obama dobija C+ (3+) za vanjskopolitičke odnose.

Obama će napustiti Bijelu kuću sa dva vanjskopolitička dogovora – Iranski dogovor o nuklearnom oružju i normalizovanim odnosima sa Kubom. Možemo mnogo toga reći o postignutim zaslugama (a mnogi su rekli), oni predstavljaju značajan odnos u odmrzavanju odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i dva dugogodišnja antagonista.

On je također nadgledao povlačenje američkih snaga u Iraku i Afganistanu – ispunjavajući ključno predizborno obećanje.

Na drugom mjestu je predsjednička međunarodna politika koju su obilježili napeti odnosi i bolni problemi. Njegovi planovi su „resetirali“  odnose u američko-ruskim odnosima nakon preuzimanja dužnosti, a uslijedila je i ukrajinska intervencija i optužbe za umješanost u američkim predsjedničkim izborima 2016.

Ustanak Arapsko proljeće koje je započelo 2010. i širenje nemira diljem Bliskog istoka, što je kuliminiralo sirijskim ratom koji je olakšao uspon tzv. Islamske države i razornu izbjegličku krizu koja je uticala na evropsku politiku.

Sjeverna Koreja nastavlja razvoj svog nuklearnog programa i to je naizgled omelo Obamine planove za „azijski pivot“ u američkoj vanjskoj politici i to je malo zaustavilo kineske regionalne ambicije u provjeri.

Odgovornosti za ove globalne nemire ne mogu se pripisati Obami, ali svejedno utiču na njegov trajni zapis.

Ocjena za predsjedavanje: C+ (3+)

Trumpova sposobnost: Trump je kritikovao iranski nuklearni dogovor, iako za razliku od nekih republikanaca nije obećao da će ga napustiti u potpunosti. Možda se nađe u višestranačkim pregovorima težim nego što možemo misliti. Što se tiče Kube, on ima izvršnu vlast, tako da se može vratiti na sve što je Obama diplomatskim pokušajima komunističkom otoku, uključujući i opuštenije sankcije i zabrane putovanja, dao. Iako Trump drži sve opcije otvorene, za sada.

Novoizabrani predsjednik, čini se, će učiniti više sa odnosima sa Izraelom i moguće je da će pokušati poboljšati odnose sa Rusijom. Sirija – kritikovao je Obamine akcije, ali nije zagovarao bolju protupolitiku, tako da se tu ne može ništa reći ili se ne zna da će se išta tu promijeniti.

Jedna stvar je sigurna. Barem retorički, Trumpova administracija će biti označena kao odstupajuća od Obamine vanjske politike, što se u velikoj mjeri oslanjalo na suradnju i koordinaciju sa saveznicima.

Kriminal

B- (4-) kada je u pitanju kriminal u SAD-u

Dugoročni trend pada stope kriminala nastavio se u proteklih osam godina, iako je čitav niz velikih gradova osjetio nedavni porast u stopama ubistava. Dok je javna sigurnost bila isticana u kampanji 2016, Obama se tokom predsjedavanja fokusirao na reformu kaznenog pravosuđa.

Godine 2010. potpisao je zakon koji je donio obavezne minimalne zatvorske kazne za posjedovanje cracka kokaina – koji neproporcionalno uključuje crne prijestupnika droge – a koje su bile više u skladu s kaznama vezanim za kokain.

U januaru 2016., Obama je poduzeo niz izvršnih radnji kako bi se ograničila upotreba samice u federalnim zatvorima i osigurao bolji tretman za zatvorenike s mentalnim zdravstvenim problemima. Također je koristio svoje predsjedničke ovlasti kako bi mijenjao kazne za više od 1.000 nenasilnih prijestupnika povezanih sa drogom, a podržao je i politiku Ministarstva pravosuđa koja je dovela do prijevremenog puštanja na slobodu oko 6.000 osoba.

Iako je Obama je podupro dvostranačko zakonodavstvo kaznene reforme u Kongresu, predsjednički izbori 2016 – ali i oštra retorika Trumpa kada je u pitanju kriminal doprinjeli su frustraciji ovih napora.

Kontrola oružja nije bila top proritet za Obamu kada je preuzeo dužnost, već u prvim mjesecima svog drugog mandata – nakon masovne pucnjave 2012. na školsku djecu u Newtownu, Connecticut – Obama je tada napravio snažan poticaj za veće ograničenje na nekim vrstama vojnih poluautomatskih pušaka, kao i temeljitije provjere osoba koje kupuju vatreno oružje.

Ti napori naišli su na otpor državnog saveza oružja (National Rifle Association) i zbog njegove impresivne snage lobiranja, osim nekoliko izvršnih akcija, u ovom području nisu doneseni novi zakoni. 2015. Obama je za BBC rekao kako je njegov neuspjeh na ovom području bila njegova najveća frustracija tokom predsjedavanja.

Ocjena za predsjedavanje: B- (4-)

Trumpova sposobnost: S obzirom da je gospodin Trump redovito oslikavao sumornu sliku razina kriminala u SAD-u, insistirao je da provedbu zakona značajno koči politička korektnost, a iznio je mišljenje kako su zatvorenici bili tretirani i suviše dobro, onda se sa sigurnošću može reći da će nastaviti potpuno drugačiju politiku o javnoj sigurnosti nego što je to činio Obama.

Reforme kažnjavanja – u odnosu na proteklu godinu – bit će iznimno nizak prioritet za republikance u Kongresu sada, a Obamine izvršne aktivnosti o kontroli oružja će vjerovatno biti potpuno srezane.

Imigracija

B (4) za imigracionu politiku

Bilo je trenutaka, nedugo nakon reizbora Obame u 2012. godini, u kojoj se sveobuhvatna reforma imigracije činila neizbježnom.

Predsjednik i njegove kolege demokrati bili su za odobrenje stalnog boravka nekim neprijavljenim radnicima i racionalizaciji sistema imigracije SAD-a,a što im je služilo i kao svojevrsno sredstvo dodvoravanja rastućem bloku meksikanskih birača.

Ukorijenjeni revolt unutar Republikanske stranke odgodio je te planove, što je navelo Obamu na niz izvršnih radnji koje pružaju normalizirani status neprijavljenih imigranata koji su ušli u SAD kao što su djeca i imigrantske obitelji američkih građana i stalnih stanovnika. (Potonja politika je suspendirana tijekom dugotrajne pravne bitke nad ustavnosti.)

Dok su ovi napori privukli mnoštvo pohvala od pro-imigracijskih aktivista i latino skupina, Obamina administracija s politikom povećanja uklanjanja drugih neprijavljenih imigranata potaknula je neke da ga prozovu kao „glavnog deportera“.

U periodu od 2009 do 2015 Obamina administracija deportovala je više od 2,5 miliona ljudi – od kojih je većina bila osuđena za neki oblik kriminalnog djela, ili su bili nedavno prispjeli migranti.

Ocjena za predsjedavanje: B (4)

Trumpova sposobnost: Trump će vrlo vjerovatno odbiti Obamina djela kada je u pitanju imigracija, s obzirom da su ona trenutno u visokom pravnom izazovu. On vrlo jednostrano može deportovati brojne kojima je dat normalan status, iako bi takva odluka bila više nego kontraverzna.

Novoizabrani predsjednik  je obećao da će deportirati više od tri milijuna neprijavljenih imigranata koji trenutno žive u SAD-u – uključujući i posjetitelje koji imaju vize – iako je s obzirom na Obamine podatke razlika u „opsegu, a ne tvari“.

U jednom trenutku izborne kampanje, Trump je obećao da će deportovati sve nezakonite u SAD-u – prema procjenama više od njih 11 milijuna – što bi bilo značajno odstupanje ne samo od politike Obame, već i od one svakog američkog predsjednika u modernoj historiji.

Moć stranke

F (1) za moć stranke

Bez obzira na njegove ostale uspjehe tijekom boravka u uredu, Obamino predsjedavanje bilo je razorno za Demokratsku stranku.

U 2009. godini, kada je Obama ponovo došao na vlast, Demokarti su bili velika većina u Kongresu i imali su kontrolu nad 29 od 50 američkih država. Od tada, Obama je svjedokom stalno nagrizanja snage njegove stranke.

Zastupnički dom je u republikanskim rukama od 2010. Senat od  2014., a demokrate danas imaju guvernere u samo 16 država.

Situacija je još gora u državnim zakonodavnim tijelima – o kojima se dokazuje osnova za mlade političare s nacionalnim ambicijama. Republikanci drže vlast u 32 zakonodavnih tijela, dok demokrati imaju većinu u samo 12 (ostatak se dijeli).

Ako stranka ne napravi značajan napredak u državama kao što su Pennsylvania, Ohio, Michigan, Florida i Wisconsin do 2020. godine, zakonodavna tijela će kongresnom distriktu iscrtati karte kojima će preuzimanje Zastupničkog doma biti težak zadatak za demokrate u narednih deset godina.

Obamino izborno tijelo – mladi birači i manjine – pokazali su dovoljno izabravši ga za predsjednika dva puta, ali je to bila krhka koalicija na koju se ne može računati u srednjoročnom razdoblju kongresnih i parlamentarnih izbora, ili, što se toga tiče, u slučaju sa Hillary Clinton prošle godine.

Dok se Obama može pohvaliti znatnim uspjesima tijekom njegovih osam godina u uredu, ako njegova stranka ne mogne vratiti svoje uporište nakon niza razornih izbornih neuspjeha, ni njegovo naslijeđe neće dugo trajati.

Ocjena za predsjedavanje: F (1)

Trumpova sposobnost: Blokiranje važnog političkog prestrojavanja u liberalnoj tvrđavi, Kaliforniji, stvari mogu biti puno gore za demokrate na državnoj razini. U Kongresu je, međutim, Trump ima veliku šansu za proširenje republikasnke većine do 2018., s obzirom da će demokrate morati brabiti 10 mjesta u državama u kojim a je Trump pobijedio na izborima održanim prošle godine.

Postoji uvijek šansa da bi republikanci mogli pretjerati u svojim nastojanjima ostvarivanja svojih planova. Privredni pad ili fijasko vanjske politike mogli bi potopiti rejting Trumpa i pobjednicima učiniti, iako to sada zvuči manje vjerovatno, čak i demokrate.

Trajnost Trumpove vlastite političke koalicije nezadovoljne radničke klase bjelaca, evangelika i druge tradicionalne republikanske birače još je uvijek otvoreno pitanje. Dok republikanci osjećaju da budućnost pripada njima, kada dođe kraj i Trumpovom vremenu u Ovalnom uredu, ne postoji nikakva šansa da možemo i pretpostaviti kakve ocjene će njegova ostavština dobiti.

visoko.ba/federalna.ba/bbc.com


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE