BiHKomandant EUFOR-a dobija podršku za BiH iz EU

Komandant EUFOR-a dobija podršku za BiH iz EU

Komandant EUFOR-a u BiH generalmajor Friedrich Schrötter boravio je u Briselu od 13. do 15. marta 2017., gdje se sastao s više visokih zvaničnika EU radi dobijanja kolektivne potvrde za podršku misiji EUFOR-a, operacija “Althea” u BiH.

Komandant EUFOR-a prvog dana posjete se sastao s komesarom EU Johannesom Hahnom s kojim je razgovarao o napretku BiH na putu ka pristupanju EU i preostalim izazovima na tom putu, kao i o sigurnosnoj situaciji u zemlji.

Hahn je pokazao veliki interes za EUFOR-ovu procjenu situacije u kojoj se nalazi stanovništvo BiH, a posebno način na koji bi mogao biti poboljšan mirni i produktivni zajednički život svih etničkih zajednica, naročito mladih ljudi.

Drugog dana, na sastanku s Političko-sigurnosnim komitetom EU, specijalni predstavnik EU za Bosnu i Hercegovinu Lars Gunnar Wigemark iznio je svoju pozitivnu procjenu o napretku BiH na putu ka pridruživanju EU.

U jutarnjim satima 15. marta, komandant EUFOR-a je u Briselu održao konferenciju za međunarodne medije kako bi ih informirao o svojim stavovima o napretka u razvoju OSBiH i jačanju svih aspekata sigurnog i stabilnog okruženja u BiH. Također, najavio je i konferenciju za medije koja će biti održana 24. marta 2017. u Sarajevu i na koju će biti pozvani predstavnici bh. i međunarodnih medija.

U poslijepodnevnim satima, komandant EUFOR-a imao je izlaganje pred Vojnim komitetom Evropske unije o napretku koji je postignut u razvoju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i dugoročnijoj potrebi da EUFOR ostane u zemlji kako bi pružao podršku i pomoć ljudima BiH.

Vojni komitet Evropske unije je veoma uticajno tijelo, koje pruža ogromnu podršku radu EUFOR-a i koje prepoznaje napredak ostvaren u BiH tokom prethodnih šest mjeseci, saopćeno je iz EUFOR-a.

visoko.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE