BiHKonačno imenovan komandant Specijalne jedinice SIPA-e: Enes Karić preuzeo dužnost od 1....

Konačno imenovan komandant Specijalne jedinice SIPA-e: Enes Karić preuzeo dužnost od 1. avgusta

Jedinica za specijalnu podršku Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) konačno je dobila komandanta, a na ovu funkciju imenovan je Enes Karić, piše novinska agencija Patria.

– U Državnoj agenciji za istrage i zaštitu završena je procedura unapređenja policijskih službenika za tri rukovodeće pozicije na nivou rukovođenja osnovnim organizacionim jedinicama. Počev od 01. avgusta 2016. godine, procesom unapređenja popunjene su sljedeće pozicije: Načelnik Sektora za istraživanje ratnih zločina i krivičnih djela kažnjivih po međunarodnom humanitarnom pravu, zatim pozicija komandanta Jedinice za specijalnu podršku kao i pozicija načelnika Regionalne kancelarije Tuzla – kažu iz SIPA-e za Patriju.

Poznato je da je za vrijeme bivšeg direktora SIPA-e Gorana Zubca, osuđenog za nesavjestan rad u službi, veliki broj Bošnjaka bio preraspoređen na niže pozicije bez obzira na kvalifikacije, a nekoliko ih je bilo primorano napustiti SIPA-u među kojima su bili vrhunski stručni kadrovi.

Mjesto komandanta Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e upražnjeno je još od imenovanja bivšeg komandanta Mirsada Vilića za direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH u aprilu 2014. godine.

Zubac je 18. marta 2014. Enesa Karića razriješio mjesta zamjenika komandanta Specijalne policije. Na njegovo mjesto došao je Zubčev odan kadar Jovica Mirosavljević.

Naknadno, nakon odlaska Vilića Zubac je tada za v.d. komandanta Specijalne jedinice stavio kontroverznog Jovicu Mirosavljevića zvanog Chetniks koji je pod prijetnjom krivične odgovornosti samovoljno napustio SIPA-u nakon dolaska Perice Stanića za direktora i otišao u mirovnu misiju OSCE-a u Ukrajinu.

Nakon toga za v.d. komandanta postavljen je Dalibor Milošević koji je bio obuhvaćen suspenzijom nakon što je u Tužilaštvo BiH podnesena prijava protiv 17 uposlenika SIPA-e.

Direktor SIPA-e Perica Stanić obećao je po dolasku na ovu funkciju da će nacionalni disbalans ispraviti i sudeći po informacijama i potezima to i čini.

Inače, Karić je nakon što ga je Zubac „uklonio“ radio kao samostalni inspektor u Odjelu za zaštitu svjedoka, i jedan je od onih koji su i stvarali Specijalnu jedinicu SIPA-e i ima odgovarajući rukovodni staž.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE