Koncert belgijskih majstora klavira Peter Vanhova, Jan Fleura uz podršku bh. sjajnog pijaniste Bartolomej Stankovića

340

Za ponedjeljak 20.03 s početkom u 20 sati Muzička produkcija BHRT-a najavljuje jedinstveni koncert belgijskih majstora klavira Peter Vanhova, Jan Fleura uz podršku bh. sjajnog pijaniste Bartolomej Stankovića. Riječ je Studio 2 Live Classical Edition priči koja djeluje unutar žanra ozbiljne muzike

Belgijski pijanist Peter Vanhove diplomirao je i magistrirao klaviri komornu muziku na Kraljevskom konzervatoriju u Bruxellesu, na Institutu Lemmens u Leuvenu te na Konzervatoriju u Maastrichtu. Učitelji su mu bili Jean Brouwers, Daniel Blumenthal, Jo Alfidi i Frans van Beveren. Bio je nagrađivan na takmičenjima Axion Classics i Pieter-Jan Van Paesschen, godine 1997. prvim finalistom Evropskoga pijanističkog takmičenja u Ostuniju (Italija), iste je godine osvojio prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju mladih muzičara u Roveredu (Švicarska), a primio je i posebnu Brahmsovu nagradu na Međunarodnom pijanističkom takmičenju Città di Lodi u Italiji. Kritika je s oduševljenjem ocijenila njegovu prvu kompaktnu ploču (za Pavane ADW) s djelima flamanskih romantičnih i impresionističkih kompozitora, a godine 2003. objavljen mu je drugi uspješan CD pod naslovom Intermezzo (za sezanome) sa kompozicijama Brahmsa, Chopina, Liszta, Bacha-Busonija i Rahmanjinova. Kritika je zapisala: «To je kombinacija svježeg pristupa i sjajne tehnike…Poznanstvo sa Jan Vande Wegheom također istaknutim kolegom i pijanistom je rezultiralo velikim brojem zajedničkih nastupa i muzičkih projekata Boje Bosne i Hercegovine „brani“ Bartolomej Stanković (1988) domaći pijanist i docent profesor na katedri za klavir Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Magistrirao je klavir u klasi prof. em. Pavice Gvozdić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2011. godine te nastavio postdiplomski  studij na pijanističkoj akademiji Steinway Academy u Veroni u klasi Federica Gianella, kod kojeg je uspješno završio pijanistički master studij 2012. godine.

Ovaj koncert je poseban i po tome jer će ga u živom prenosu moći slušati i belgijska publika putem VRT Radio Klara. BH Radio 1 realizira živi prenos dok će BHT 1 snimiti i odloženo emitirati navedeni koncert.

Ulaz na koncert je slobodan uz obaveznu najavu prisustva na mail muzicka.produkcija@bhrt.ba.