Lokalne TemePozitivno VisokoKoncert tradicijske muzike BiH u Sarajevu: Vehab Halilović predstavio izradu goduške frule

Koncert tradicijske muzike BiH u Sarajevu: Vehab Halilović predstavio izradu goduške frule

U organizaciji Muzičke akademije iz Sarajeva, u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu održan je koncert tradicijske muzike Bosne i Hercegovine.

Koncertu je prethodila prezentacija – work shop radionica izrade goduške frule.
Ovom prilikom, Vehab Halilović iz Goduše, inače u Visokom, a i šire, poznat kao osoba koja je sačuvala od zaborava stari način izrade svirala, prisutnim je prezentovao svoja radna iskustva i vještine.

Selo Goduša koje se nalazi nedaleko od Visokog poznato je po čibučarima, virtuozima za rukotvorine od drveta, koji stotinama godina drvo pretvaraju u umjetnost, odnosno bave se obradom i izradom raznih predmeta od drveta.

Ovo selo je poznato po tome što od oko 300 domaćinstava, gotovo svako domaćinstvo u selu ima nekoga ko se bavi čibučarstvom, a jedan od nekoliko stotina čibučara je upravo i Vehab Halilović.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE