Naslovnica ZDK Konferencija ...

Konferencija o radu Tužilaštva i Suda BiH o lokalnim zajednicama u Zenici

29
PODIJELI

Susret predstavnika pravosudnih institucija s nivoa BiH s predstavnicima lokalne zajednice iz Zenice i okoline održan je danas u Zenici.

Predstavnicima lokalne zajednice, organa uprave, nevladinog sektora, građana i medija, prezentirani su dosadašnji rad i rezultati, kao i mogućnosti komunikacije građana s pravosudnim institucijama. 

Na sastanku su prezentirani dosadašnji rezultati Tužilaštva BiH, koje je u proteklih 15 godina podiglo optužnice protiv više od 5.000 osoba za krivična djela iz nadležnosti Tužilaštva BiH, uključujući ratne zločine, organizirani kriminal, korupciju, finansijski kriminal, terorizam i druga krivična djela iz nadležnosti državnog tužilaštva, a čije procesuiranje je bitno za vladavinu prava i sigurnost građana, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Rukovodilac Odjela za odnose s javnošću Boris Grubešić, građanima je prezentirao historiju i unutrašnju organizaciju institucije, od osnivanja 2003. godine do danas, te upoznao prisutne s radom  i aktivnostima tužilačkih odjela u Tužilaštvu BiH.

Susrete s predstavnicima pravosudnih institucija u lokalnim zajednicama organizira Helsinški komitet za ljudska prava RS iz Bijeljine, uz podršku ambasade SAD-a u  BiH, kako bi se građanima omogućila što bolja komunikacija s pravosudnim institucijama.

Do sada su realizirani susreti u lokalnim zajednicama u svim krajevima diljem Bosne i Hercegovine, saopćeno je.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.