Lokalne TemeKulturaKonkurs za najbolji rad o poslaniku Muhamedu a.s.

Konkurs za najbolji rad o poslaniku Muhamedu a.s.

Medžlis Islamske zajednice Visoko u okviru svojih aktivnosti povodom Mjeseca mevluda, a u saradnji sa Aktivom vjeroučitelja na području Općine Visoko, raspisao je konkurs za najbolji literarni rad o životu i djelu Allahovog poslanika Muhammeda, a.s.

Na konkursu su imali pravo učestvovati učenici od šestog do devetog razreda svih osnovnih škola na Općini Visoko. Konkursu se odazvalo četrdeset učenika i učenica koji su na jedan jednostavan, sebi svojstven, ali krajnje originalan način iskazali svoj doživljaj života i djela Muhameda, s.a.v.s.

Na kraju je komisija u sastavu: Ibrahim ef. Hadžić (glavni imam), Haris Gorak (predsjednik Aktiva vjeroučitelja) i Alisa Burić (nastavnica bosanskog jezika) imala težak zadatak da od četrdeset podjednako kvalitetnih radova izabere tri najbolja.

Odlukom pomenute komisije treće mjesto osvojio je rad pod šifrom A2002 – Hadžimehmedagić Lamija, drugo mjesto osvojio je rad pod šifrom A2001 – Bukva Jusuf, a prvo mjesto podijelila su dva rada pod šiframa A2003 i A4606 – Šečerović Azra i Alibegović Ajša.

Nakon što je komisija završila svoj posao, dana 20.12.2016. godine u prostorijama OŠ „Safet-beg Bašagić“ upriličen je prigodan program na kojem je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Visoko Ibrahim ef. Hadžić najuspješnijim učenicima uručio diplome i novčane nagrade. Zahvaljujemo se upravi OŠ „Safet-beg Bašagić“ na divnom programu i gostoprimstvu, a u nastavku možete pročitati dva rada koja su podijelila prvo mjesto.

Molim Allaha, dž.š., da nam Božiji poslanik Muhamed, a.s., uvjek bude uzor i svjetiljka koja će obasjavati puteve koji uspjehu vode i ovog i Svijeta budućeg.

 Adnan Muratović,prof.

 

Rad Ajše Alibegović, OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ Donje Moštre

MUHAMMEDE, MILJENIČE STVORITELJA JEDINOGA, SELAMIM TE SVAKIM DAHOM I KUCAJEM SRCA SVOGA

 

Moja noga još nije kročila u svijet odraslih. Ja to vidim. Teme o kojima razgovaraju moji roditelji i drugi odrasli oko njih nisu teme o kojima bih mogla pričati i ja. Ali, moja noga nije više ni na bezbrižnom tlu djetinjstva- tamo gdje te takve teme uopće i ne zanimaju. Sada- sada bih stvarno voljela da znam. Voljela bih da znam zašto je majka ponekad šutljiva i zašto se na očevom čelu svake godine pojavi nova bora. Voljela bih da im pomognem, ali ja sam još dijete. Ipak, iako još nisam dorasla ozbiljnim temama, ja uviđam jednu stvar: iz godine i u godinu, i meni je sve teže. Obaveza je više i zadaci koji me čekaju su teži i teži. Osjećam kako se čovjeku iskušenja povećavaju kako stari. I strah me je da li ću uspjeti da podnesem onaj trenutak u kojem ću, zaista, odrasti.

Ipak, znam da imam uzor.

Kako li je bilo onome čije su nevolje bile veće i teže od nevolja svih nas!?

Onaj koji je čitav svoj život proveo u težnji ka dobru- taj mi je uzor. Muhammed, s.a.w.s., bi trebao biti svačiji uzor. Bio je čovjek čija iskušenja niko od nas ne bi mogao podnijeti. Čovjek kojemu se trebamo diviti. Došao je kao milost svjetovima, milost ummetu, milost čovječanstvu. Allah dž.š. ga je odabrao i bio je plemenit po porijeklu i po svojim vrlinama. Druge je činio časnima, plemenitima, slavnima i velikima.

Rumi je rekao:”Ako jedna svijeća potpali drugu svijeću, neće izgubiti ništa od svoje svjetlosti.”

Muhammed, s.a.w.s., je najbolji primjer ove tvrdnje. Koliko je samo svjetlosti svijetu donio, koliko je dobra učinio, koliko je plamičaka spoznaje upalio svojim plamenom u ljudskim srcima, a od svoje svjetlosti nije izgubio ništa.

Želim sebi, i svim drugim ljudima ovog svijeta da im Poslanik a.s. bude uzor. Mislim da svako ko slijedi njegove stope ne može skrenuti na pogrešnu stazu. Bio je primjer čestitosti, jake duševne i fizičke snage, divan muž svojim ženama, otac-uzor svojoj djeci, uredan, obziran prema bolesnicima, prema onima koje je pogodila nepravda, prema unesrećenima, prema svim ljudima koji su trebali pomoć, a tada je bilo mnogo onih koji su bili izgubljeni.

Ima ih i danas. Svakom čovjeku je teško živjeti. Svaka situacija u njegovom životu dešava mu se po prvi put.

Muhammed, s.a.w.s., je moj najbolji prijatelj. Allah dž.š. je odredio da je on živio u davnom vremenu koje je prošlo, ali djela koja je on ostavio iza sebe nikada neće proći. Ostao je vječiti uzor svim ljudima.

Kad sam tužna, i kad mi je teško, volim se sjetiti Muhammedovih a.s. djela i riječi. Tada poželim reći majci i ocu da nije sve tako crno u danima kada im  baš i nije do priče. Poželim im reći kako je i našem uzoru bilo teško da se iseli iz svog rodnog mjesta, da čitavog života ratuje- ratuje oružjem protiv nevjernika i riječima protiv zla. Želim im reći da smo na dobrome putu, jer slijedimo Poslanika a.s. Oni su na dobrome putu, jer nastoje da me odgoje. Zbog našeg zajedničkog uzora ja, zaista, shvatam da se trud isplati i da je strpljenje najveće oružje. Zbog njega, ja razumijem kako se trebam odnositi prema svojim prijateljima, a i prema ljudima koji me baš i ne vole. Ja želim da slijedim ono što su me o Poslaniku a.s. naučili i da razumijem one stvari koje tek treba da saznam o njemu, najboljem među nama.

Selamim te, Allahov miljeniče, jer je mene strah zadataka koji me čekaju, a tebi je bilo mnogo teže.

Selamim te, Poslaniče, jer si bolji od svih koji su i koji će ikada kročiti ovim svijetom.

Selamim te, jer sam ti zahvalna za svako djelo koji si ostavio meni i meni najmilijima da ga slijedimo.

Selamim tebe, koji si udružio svjetove, učio nas da poštujemo tuđa i svoja prava, svoje živote smatramo svetima, a svoja dobra djela najvažnijim dunjalučkim ciljem.

Selamim te, moj uzoru, i milost za tebe od Stvoritelja tražim, jer mi je način na koji si ti podnio svoja teška iskušenja, dokaz da ću ja moći podnijeti sve nevolje koje dolaze.

 

Rad Šečerović Azre, OŠ “Kulin Ban” Visoko

 

Muhammede, miljeniče Stvoritelja Jedinoga, selamim te svakim dahom i kucajem srca svoga

 

Poslaniče, miljeniče

utočište srca moga.

Selam sada tebi šaljem

i svu ljubav tebi dajem.

 

Poslaniče, miljeniče,

salavatima te ja dozivam,

u dovama te ja spominjem

svoje ruke tebi pružam.

 

Sjajno sunce dunjaluka,

putovođo prema sreći

kad me stave na sto muka

ti si meni tad najpreči.

Poslaniče, najvoljeniji,

ko’ da si mi najrođeniji!

 

Kad šehadet dušom zborim,

još više te tada volim.

Ponosna sam, ozarena

sljedbenica Ummeta sam.

 

Poslaniče, miljeniče,

salavate ti donosim,

u srcu te svome nosim

Svojom vjerom se ponosim.

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE