ZanimljivostiKontracepcijske pilule navodno smanjuju kvalitet života zdravih žena

Kontracepcijske pilule navodno smanjuju kvalitet života zdravih žena

U istraživanju je učestovalo 340 žena u dobi od 18 do 35 godina. Žene su koristile kontracepcijske pilule koje sadrže ethniylestradoil i levonorgestrel i lažne pilule, odnosno one koje nemaju nikakve ljekovite sastojke, a rezultati su objavljeni u časopisu o plodnosti ili sterilnosti.

Nijedna grupa nije znala koju tabletu uzima, a ocijenjeno je da je kvalitet života žena koje su pile kontracepcijske pilule niži u odnosu na one koje su uzimale lažne pilule. Žene su kazale da su pilule negativno utjecale na njihovu opću dobrobit, raspoloženje, samokontrolu, vitalnost i nivo energije.

Istraživači su naglasili da, budući da su promjene bile relativno male, rezultate treba interpretirati s oprezom, ali ističu da negativni učinci na kvalitet života kod pojedinih žena mogu biti klinički važni.

“Ne želimo da žene prestanu uzimati oralnu kontracepciju zbog loših rezultata, ali ako je žena zabrinuta zbog negativnog utjecaja na raspoloženje i kvalitet života trebala bi razgovarati s ljekarom jer mora postojati alternativa”, kazala je autorica istraživanja Angelica Hirscheberg.

Koautor studije Niklas Zetraeus je dodao da bi negativni efekti u nekim slučajevima mogli biti posljedica nepravilne primjene pilula.

klix.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE