ZanimljivostiKontracepcijske pilule štite žene od određenih vrsta raka

Kontracepcijske pilule štite žene od određenih vrsta raka

Istraživači s univerziteta u Aberdeenu proučavali su rizik od obolijevanje od raka kod žena koje su tokom reproduktivnih godina koristile kontracepcijske pilule i otkrili da one nisu izložene riziku za obolijevanje kasnije u životu.

U istraživanju koje se provodilo u protekle 44 godine učestvovalo je 46.000 žena.

“S obzirom da studija traje toliko godina u mogućnosti smo da posmatramo dugoročne učinke povezane s pilulama. Ono što smo saznali da na osnovu podataka koji su skupljani 44 godine jeste da žene koje su koristile pilule imaju manju vjerovatnoću od obolijevanja od raka debelog crijeva, endometrija i jajnika. Dakle, zbog korištenja pilula tokom reproduktivnih godina žene su zaštićene najmanje 30 godina nakon što ih prestanu koristiti. Nismo pronašli nikakve dokaze o novim rizicima za rak kad žene postaju starije”, kazala je doktorica Lisa Iversen.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu American Journal of Obstetrics and Gynaecology.

klix.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE