ZanimljivostiKonzumiranje dijetalnih gaziranih pića povećava rizik od demencije i moždanog udara

Konzumiranje dijetalnih gaziranih pića povećava rizik od demencije i moždanog udara

Istraživanju su bile podvrgnute 4.372 osobe čiji je unos hrane i pića mjeren prethodnih deset godina. Rezultati istraživanja pokazali su da osobe koje su svakodnevno konzumirale dijetalna gazirana pića bile tri puta više izložene riziku od moždanog udara. Također su imali 2.9 puta veći rizik za razvoj demencije od onih koji su gazirane sokove konzumirali manje od jednom sedmično.

“Naša studija, s obzirom na to koliko često ljudi piju umjetno zaslađene napitke, ukazuje na potrebu provođenja detaljnijeg istraživanja na tom području “, rekao je Matthew Pase, viši saradnik na odjelu neurologije aa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Bostonu.

Naglašava da su gazirana pića koja nisu dijetalna također štetna za zdravlje.

Ova studija nadovezuje se na prethodna istraživanja kojima su naučnici ranije ove godine upozoravali na opasnosti od dijetalnih gaziranih pića. Ranije provedene studije također su pokazivale da dijetalna gazirana pića ne pomažu ljudima koji žele smršati.

Važno je naglasiti da zaključak studije nije da će svaka osoba koja konzumira dijetalna gazirana pića dobiti demenciju ili moždani udar.

klix.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE