Naslovnica Svijet Regija Kosovo: Odgođ...

Kosovo: Odgođena predaja zahtjeva za članstvo u UNESCO-u

Kosovo je odgodilo predaju zahtjeva za članstvo u Organizaciji UN-a za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), saopćeno je u srijedu iz Ministarstva vanjskih poslova Kosova.

30
PODIJELI

– Pragmatična odluka o odgađanju članstva Kosova u Interpolu i UNESCO-u temelji se na punoj i bliskoj koordinaciji sa SAD-om i zemljama Kvinte (SAD, Velika Britanija, Italija, Francuska i Njemačka). Ministar vanjskih poslova naglašava da Vlada i Ministarstvo djeluju na koordinisan i odgovoran način u odbrani nacionalnih interesa Kosova – navodi se u saopćenjum, prenose agencije.

MARKETING

Također u saopćenju se dalje navodi da su sve druge tvrdnje, kojima se stvara negativni narativ u javnosti, neodgovorne i neprofesionalne.

– Članstvo Kosova u regionalnim i svjetskim organizacijama, među kojima su i UN i njegove agencije, ostaju glavni cilj Kosova – ističu iz Ministarstva vanjskih poslova Kosova.

Ministarstvo je ocijenilo i da odgađanje zahtjeva doprinosi jačanju međunarodne pozicije Kosova i daljnjoj saradnji s partnerima i saveznicima, osiguravajući sigurnost i promociju mira u regiji.

U saopćenju se navodi da je Kosovo dosad postalo član više od 60 regionalnih, evropskih i svjetskih organizacije, te da je svako od tih pridruživanja rađeno u tijesnoj koordinaciji sa “strateškim i historijskim saveznicima Kosova – SAD-om i Evropskom unijom”.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.