BiHKovač: Da vojni udar ima šanse Erdogan bi već bio mrtav ili...

Kovač: Da vojni udar ima šanse Erdogan bi već bio mrtav ili iza rešetaka

Neki do analitičara koji su se oglasili smatraju kako vojni udar protiv Vlade u Turskoj nema izgleda i da bi on uskoro mogao biti okončan, piše bh. novinska agencija Patria.

Pobunjenici vojni udar izvode u istom trenutku i na svim pozicijama u zemlji, ali udar koji je jedna grupa iz turske vojske pokušala izvesti u Turskoj u petak navečer to je udarila samo na nekoliko lokacija u Ankari.

Turci izlaze na ulice kako bi dali podršku Vladi. Turski predsjednik Erdogan medijima se javio skajpom i poručio kako će oni koji su pokušali izazvati nered u zemlji za to biti oštro kažnjeni.

Da vojni udar ima šanse Erdogan bi već bio mrtav ili iza rešetaka – rekao je bh. analitičar Mirnes Kovač.

– Alarmantno jeste, pokušaj postoji, ali ohrabrenja stižu sa mnogo adresa – dodao je Kovač.

Neki od analitičara napominu da čim se Erdogan naciji obrati iz palate, udar će biti gotov.

Informacije koje dolaze iz Turske su nepotpune. Dio medija navodi kako je vojska izvršila vojni udar i preuzela vlast u Turskoj, dok jedan dio medija navodi kao se ipak radilo samo o pokušaju vojnog udara, piše Patria.

Vojska se može vidjeti na ulicama Ankare, istanbulski aerodom je zatvoren, kao i neki mostovi. U drugim dijelovima Turske mirno, ali su građani u panici.

Vladina novinska agencija Anadolija tvrdi kako je došlo do vojne pobune, i da udar, tvrdi Anadolija dalje “pokušavaju izvesti pripadnici terorističke organizacije Fetullahci…, u redovima Oružanih snaga”.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE