ZDKPolitikaKovačević o štetama od nevremena: Vareš je prepušten sam sebi, od Vlade...

Kovačević o štetama od nevremena: Vareš je prepušten sam sebi, od Vlade ZDK nismo dobili pomoć

Zbog obilnih padavina i grada na području općine Vareš 25. jula proglašeno je stanje elementarne nepogode u konsultacijama sa FUCZ. Velike štete nastale su za samo 2,5 sata, a bile su blokirane četiri mjesne zajednice, kazao je načelnik općine Vareš Avdija Kovačević za agenciju Patria.

U ponedjeljak 26. jula mehanizacijom su uspjeli deblokirati putne pravce, a još uvijek ima 11 aktivnih klizišta.

– Sa stručnjacima smo uradili markaciju terena da vidimo jesu li klizišta živa i u utorak ćemo imati rezultate. Štete na putu Budoželje – Stupni Do iziskuju velika novčana sredstva – kaže Kovačević.

Iz pet kuća u Stupnom Dolu privremeno je iseljeno pet porodica čije su kuće zatrpane zemljom.

– U ponedjeljak sam imao posjetu premijera ZDK Miralema Galijaševića gdje nam je rečeno da predamo izvještaj o šteti da nam se odobre određena sredstva. U srijedu sam imao izvještaj, a u petak je zasjedala Vlada ZDK, ali mi nemamo informaciju o pomoći.

Načelnik Kovačević izrazio je bojazan da ako se ne izvrši sanacija puteva i stambenih objekata prije zime da će štete biti i veće. U Vareš i okolna sela došla je samo predsjednica FBiH Melika Mahmutbegović koja je obišla sve kuće.

– Ona će u pisanoj formi obavijestiti premijera FBiH, Fond za zaštitu okoliša da pomognu da se sanira šteta – kazao je Kovačević te dodao da ga više niko nije kontaktirao.

vares

Kovačević je kazao da su ljudi u ovom momentu oslonjeni isključivo na pomoć Općine te je za 15-porodica obezbijeđeno po 300 KM.

– Mene nije stid reći da smo mi jedna siromašna općina, ali po prirodnim bogatstvima jedna od najbogatijih. Sistemski smo dovedeni na rub egzistencije. Nemamo uređeno gazdovanje šumskim bogatstvima, nema volje da se pokrenu rudnici…

Velike štete pretrpjeli su i zemljoradnici i ratari u mjesnim zajednicama Stupni Do, Striježevo i Budoželje na usjevima. Privremena procjena nastalih šteta u Varešu iznosi više od 300.000 KM.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE