SvijetRegijaKriza u Agrokoru otvorila nove mogućnosti za poljoprivrednike

Kriza u Agrokoru otvorila nove mogućnosti za poljoprivrednike

Predsjednik HUP-a Tihomir Jaić potvrdio je kako je jučer započela isplata dugovanja koje je koncern Agrokor imao prema malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG). Riječ je o dugovima koji su nastali prije otvaranja postupka izvanredne uprave u travnju ove godine.

Jaić je izjavio kako ne očekuje probleme pri isplati preko 2.100 OPG-ova jer će svi oni koji nisu na vrijeme prijavili potraživanje dugovanja to moći učiniti naknadno u komunikaciji sa Privremenim vjerovničkim vijećem.

Najavio je danas upućivanje službenog zahtjeva prema Privremenom vjerovničkom vijeću kako bi se odobrila isplata onim OPG-ovima koji su sa Agrokorom poslovali preko tzv. organizatora proizvodnje koji nisu u vlasništvu Agrokora kao što su Vindija, Fragaria itd., a koji okupljaju po 3 – 4 tisuće dobavljača.

HUP će u svom zahtjevu predložiti Privremenom vjerovničkom vijeću da se 10 -15 milijuna eura neraspoređenih sredstava sa kojima Agrokorove kompanije raspolažu preusmjere prema tim tvrtkama kako bi se namirili OPG-ovi koji s njima posluju.

Jasna Daničić, članica HUP-a i vlasnica OPG-a je poručila kako je “nastala kriza otvorila mogućnost da mali OPG-ovi svoje proizvode usmjere prema drugim prodajnim kanalima i drugim trgovačkim lancima te ne ostanu vezani samo uz Konzum, odnosno Agrokor”.

Daničić je izrazila nadu kako će mali OPG-ovi prijeći sa “tradicionalne na tržišnu poljoprivredu, odnosno početi proizvoditi ono što tržište traži”.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE