Naslovnica Lokalne Teme Kriza u Preve...

Kriza u Prevent Leather Visoko, uzrok i posljedice: Otpuštanja, preraspodjela radnih mjesta, gubitak poslova sa značajnim brendovima

3429
PODIJELI
Sve glasnije iz postrojenja Prevent Leathera u Visokom u javnost izlaze informacije o problemima koji su zadesilu ovu poslovnu jedinicu imperije u vlasništvu porodice Hastor. Osim nesnošljivog smrada koji dolazi iz ove fabrike Visočani zaposleni u Prevent Leatheru svakodnevno se suočavaju sa otkazima i preraspodjelom radnih mjesta sa kojima se najčešče ne slažu.
Šta se desilo sa “srcem Preventa” kako su Prevent Leather zvali u godinama koje su iza nas?
Problemi počinju još 2010. godine promjenom menadžmenta ove firme koji se i nije najbolje snašao na novim funkcijama i ukazanom povjerenju. Već 2011.godine otpušten je kompletan dotadašnji tzv. “Srednji manadžment”. Srce Grupacije koje se bavilo proizvodnjom “crnog zlata”, odnosno kože, ozbiljno je uzdrmano, a njihov potres su osjetile i ostale firme članice Grupacije. Prvi značajan gubitak je bio sa Tuaregom koji je VW povjerio Boxmarku. To je po automatizmu značilo odmah i gubitak cca. 150 radnih mjesta. Nakon toga slijedi gubitak posla sa Passatom B7 i automatski gubitak posla za naredni Passat B8.
Gubitkom ova dva programa koja su bila vrlo bitni za Prevent Leather izgubljeno je i dosta radnih mjesta. Jedna proizvodnja automobila se planira na period od 4 godine. Period direktora Hanušeka značajno je ugrozio i poslovanje lokacije Goruša, koja je vezana za Prevent Leather i iz razloga što je trebalo razvijati i tražiti nove projekte umjesto gubljenja vremena na obračun sa domaćim stručnim kadrom.
Nije se situacija ni stabilizovala nakog gubljenja programa Tuarega i Passata, a uslijedio je novi udar na Prevent Leather. Izgubljen je i program Golf 7, a isticao je i projekat Audi Q5. Trenutno Prevent Leather prolazi kroz jednu od najtežih godina u svom poslovanju i tako bi moglo biti do polovine 2019.godine kada bi se mogla otvoriti mogućnost da se “napuni” proizvodnja. Jedna od izvjesnih opcija je i da vlasnik zatvori u potpunosti ovu fabriku na dvije godine ili će uspjeti svojom vještinom dokazanog poslovanja iznaći neko rješenje i nači neke nove projekte koje bi opsluživao Prevent Leather. Otežavajuća okolnost je i slučaj iz prošle godine kada su njemci ozbiljno zamjerili vlasnicima na obustavi proizvodnje u VW-u te problemi oko preuzimanja Grammera. Sve to svakako je ostavilo određene posljedice koje se sada reflektuju i sa stanje u Topuzovom Polju i radnicima uposlenim u tim pogonima gdje se nekada radilo i u tri smjene.
Prevent Leather osim postojećih problema sa gubljenjem posla koje smo naveli ima ozbiljne probleme i sa visokim cijenama tretmana otpadnih voda kao i odvozom neupotrebljivog otpada što se pokušava kompezirati kroz radna mjesta, odnosno smanjenja broja radnika. Svi ovi pokazatelji u najvećoj mjeri odredit će broj zaposlenih Visočana u Preventu. U tom problemu postoji još jedan problem sa radnicima koji ne žele da rade u šivaonama u Goruši iako svjedočima da iz Preventa u Goruši svakodnevno izlaze konkursi za obuku, odnosno prekvalifikaciju radne snage. Posljedica svega je da u toku jednog mjeseca u prosjeku 20 radnika napušta Prevent Leather.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.