Naslovnica BiH Kultura Krug 99: Za r...

Krug 99: Za razvoj kritičkog mišljenja ključna je autonomija univerziteta

Univerzitetski profesori s dva najveća javna univerziteta u Bosni i Hercegovini u Sarajevu i Tuzli naglasili su danas da je za razvoj kritičkog mišljenja ključna autonomija univerziteta koja će biti oslobođena bilo kakvih političkih i drugih uticaja.

56
PODIJELI

Profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli Zlatan Begić i bivši rektor tog univerziteta Samir Nurkić te profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Samir Arnautović danas su gostujući kao uvodničari na redovnoj nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca – Krug 99 govorili o temi “Autonomija univerziteta i sekularizam2.

Kao ključne probleme u ostvarivanju autonomije visokoškolskih ustanova naveli su problem uplitanja politike u odabir kadrova, davanja akademskih zvanja, a i zanemariva finansijska izdvajanja za naučno-istraživački rad što je svrha postojanja univerziteta.

Mišljenja su da univerzitete treba učini sekularističkim te ih odvojiti i od miješanja s religijom, a sve to potrebno je uraditi posebno u vremenu ekspanzije brojni privatnih univerziteta koji postaju nelojalna konkurencija javnim univerzitetima.

Profesori s Tuzlanskog univerziteta Begić i Nurkić osvrnuli su se na nedavni na fizički obračun na ovoj visokoškolskoj ustanovi naglašavajući da je to samo događaj koji je posljedica njihove dugogodišnje borbe za autonomiju tog univerziteta.

Nurkić je još kao jedan problem izdvojio i veliki broj zakona koji u BiH reguliraju visoko obrazovanje budući da je ono u nadležnosti kantona u Federaciji BiH.

Za profesora Samira Arnautovića autonomija univerziteta počiva upravo na autonomiji profesora, koje danas u BiH, ističe, gotovo da i nema. Spornim je nazvao i to da o rektoru univerziteta odlučuje 20 do 30 osoba, dok na univerzitetima radi između 1.000 i 2.000 ljudi.

Kako je najavio predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović nakon današnje sesije bit će sačinjeni zaključci i preporuke o ovoj problematici kako bi se svi upozorili na činjenicu da univerziteti trebaju imati autonomiju i to posebno u poslijeratnoj državi kakva je Bosna i Hercegovina.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.