Lokalne TemeStaro VisokoKuća Vasiljevića: Od krčme, preko trgovine i pekarske radnje, kancelarije RK Visoko,...

Kuća Vasiljevića: Od krčme, preko trgovine i pekarske radnje, kancelarije RK Visoko, brijačnice do prodavnice KTK …

Nedavno smo pisali o sporu između porodice Vasiljević i Općine Visoko oko dijela imovine za koji jedna strana tvrdi da je nacionalizovan, dok druga strana tvrdi da je konfiskovan u vrijeme Titove Jugoslavije. Suština je u tome što zakon nacionalizaciju odnosno konfiskaciju tretira drugačije pa je tako ostalo nejasno šta je zapravo stvarna istina i to će nadamo se riješiti nadležni Sud. U međuvremenu dok se spor ne riješi u rubrici “Staro Visoko” koju priprema Zdenko Antović donosimo nekoliko fotografija i presjek onoga šta se sve u prošlosti nalazilo u dijelu ove sporne imovine.

kuca vasiljevica 2U prizemlju kuće Vasiljevića na Jaliji, na uglu sadašnjih ul. Matrakčijina (nekada ul. Vasiljevića) i ul. Alije Izetbegovića (nekada Kralja Aleksandra, a potom ul. Ognjena Price) uvijek su bili poslovni prostori: Opšti kreditni zavod, Krčma Vasiljevića, Trgovina i pekarska radnja Vasiljevića, kancelarija Rukometnog kluba “Bosna” Visoko, a u novije vrijeme brijačnica, prodavnica KTK Visoko, Kafana penzionera.

kuca vasiljevica 1


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE