Naslovnica ZDK Privreda Kulminiraju p...

Kulminiraju problemi u zeničkoj “Željezari”

65
PODIJELI

Umjesto najavljenog rješavanja problema u zeničkoj „Željezari“ stanje se posljednjih dana ponovo zakompliciralo. Polovinom prošle sedmice svi računi su blokirani po osnovu izvršne presude za dugovanja ovog preduzeća Gradu Zenica za KTZ takse. To je pored ostalih i razlog što radnicima nije isplaćena najavljena polivna plaće. U međuvremenu je uprava bez učešća Sindikata utvrdila prijedlog Programa zbrinjavanja tehnološkog viška.

Burno i na ivici incidenta protekao je sastanak radnika zeničke Željezare sa rukovodstvom Preduzeća. Sindikat, na čiji poziv je organiziran sastanak, na skup je došao sa konkretnim zahtjevima.

„Prvi je da se obezbijedi redovna isplata plata, drugo da se da informacija vezano za skidanje hipoteke sa objekata u Mittalu, misli se na Tvornicu za preradu troske i Benzinsku pumpu i treći je primjedbe na Program zbrinjavanja tehnološkog viška koji je uradio Nadzorni odbor, najbitnija primjedba Sindikata je da se prije upućivanja radnika na biro poveže radni staž, znači da se uplati PIO, zdravstveno osiguranje i doprinosi za nezaposlenost kad to izmire onda uputiti radnika na Biro“, ističe Esad Skomorac, predsjednik Sindikata Željezare doo Zenica.

Od oko 400 radnika u Željezari,  više od 100 ih je tehnološki višak. Za njihove otpremnine potrebno je oko 420.000 maraka i ranije je najavljeno da bi ta sredstva trebala osigurati  Federalna vlada, vlasnik kapitala u ovom preduzeću. Pokušaj direktora da objasni trenutnu situaciju dodatno zakompliciranu blokadom računa po osnovu izvršne presude nakon tužbe Grada Zenica zbog neplaćenih KGZ taksi, bio je bezuspješan a njegovo napuštanje skupa dodatno je izazvalo revolt radnika.

„Očito je ovako kao što se do sad radilo da ovo ne ide jer mi evo treći mjesec primamo po pola plate, januar , februar i mart, po pola plate primamo, radnici koji vozare ne mogu dolaziti na posao, veliki su dugovi a situacija neriješena“, rekao je Zuhdija Kozlić, radnik Željezare doo Zenica.

„Ja sam invalid druge kategorije, invalid 70% i ne radim, nemam nikavog primanja, upravo  sam jutros dva puta bila u bolnici ne mogu da dišem, operisana sam tri puta, radila sam, imam 30 godina radnog staža, 60 starosti“, rekla je Safija Halilović, radnica Željezare doo Zenica.

Uz zahtjev za isplatu plaće, radnici su zatražili i ostavku direktora i nadzornog odbora. Skup je okončane bez konkretnih dogovora sa upravom a Nadzorni odbor Preduzeća u nastavku je održao sjednicu. O zaključcima sjednice ali i sudbini radničkih zahtjeva upućenih Nadzornom odboru još nema zvaničnih informacija. No, sasvim je izvjesno da zenička Željezara  uprkos milionskoj imovini koju ima nikada nije bila u većoj krizi.

visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.