SvijetEvropaKurz novi predsjednik austrijskih narodnjaka, na jesen novi izbori

Kurz novi predsjednik austrijskih narodnjaka, na jesen novi izbori

– Svi u predsjedništvu stranke smo bili jedinstveni u ocjeni da ovako više ne ide dalje. Ne radi se samo o tomu da se promijene ljudi na vrhu stranke nego se i sama stranka mora promijeniti – rekao je Kurz nakon sastanka predsjedništva OeVP-a, na kojem je izabran jednoglasno.

On je prije toga postavio uvjete pod kojima će preuzeti vodstvo posrnulih narodnjaka u što spada i samostalna kadrovska politika kao i odluka o raspisivanju prijevremenih izbora.

Kurz je najavio da će aktualnom koalicijskom partneru SPOe-u u sljedećim danima predložiti raspuštanje stranke i prijevremene izbore, javlja agencija Hina.

Socijaldemokratski kancelar Christian Kern izjavio je prije toga kako “računa s novim izborima”.

Kurz je ponovio svoj stav od petka kako smatra da bi nastavak sadašnje koalicije značio i nastavak trzavica unutar vlade. Zbog neslaganja s koalicijskim partnerom i nedovoljne podrške vlastite stranke, dosadašnji predsjednik OeVP-a i dokancelar Reinhold Mitterlehner je u utorak podnio ostavku.

Kurz je najavio da će na izbore izići s vlastitom listom naziva “Lista Sebastian Kurz – nova Narodna stranka”.

U posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja OeVP se nalazi iza SPOe-a i FPOe-a ali bi se to moglo promijeniti nakon što narodnjake preuzme Kurz koji među biračima slovi za najpopularnijeg političara.

Po procjenama analitičara najviše koristi od raspada koalicijske socijaldemokratsko-narodnjačke stranke mogli bi imati desni populisti iz FPOe-a a moguće je čak i da predsjednik slobodnjaka Heinz-Christian Strache postane novi austrijski kancelar.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE