BiHPolitikaLajčak: BiH neće biti kandidat za EU 2018., sami od sebe pravite...

Lajčak: BiH neće biti kandidat za EU 2018., sami od sebe pravite taoce

I dok je u ponedjeljak Brisel pozvao zvanično Sarajevo na “hitno usvajanje zakona o akcizama i potpisivanje Ugovora o uspostavljanju Transportne zajednice”, a predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović najavio kako će ova zemlja do kraja godine završiti obaveze kada je riječ o MAP-u za NATO i kandidatskom statusu u EU, poznavatelji bosanskohercegovačkih “prilika i neprilika” sve stavljaju pod veliki znak pitanja.

“Posebno ne u ovakvim okolnostima”, rekao je Lajčak za Deutsche Welle.

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice kaže da Bosna i Hercegovina sama od sebe pravi taoca.

On se na marginama ministarskog Vijeća u Briselu osvrnuo na nedavno održani samit zapadnog Balkana u Trstu, gdje jedino Bosna i Hercegovina nije stavila potpis na Ugovor o Transportnoj zajednici.

On ponavlja stav kako su političarima u Bosni i Hercegovini partijski i lični interesi važniji od interesa i države i građana.

Istovremeno, Lajčak upozorava kako se u EU ne ulazi uz pomoć Bonskih ovlaštenja ili sankcija.

“Vi trebate pokazati svakim korakom i legislativnim aktom da su evropske integracije vaš prioritet. Nažalost, odgovornost međunarodne zajednice leži u tome što smo navikli političare u Bosni i Hercegovini da mi rješavamo vaše probleme. To tako ne funkcionira s eurointegracijama. Pogotovo kada nema entuzijazma za proširenje u EU. Treba uložiti dvostruko više napora da bi se ušlo u EU”, direktan je slovački šef diplomatije.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE