Sastojci:
- 7 kom bjelanjaka
- 7 kašika šećera
- 7 žkašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1,5 dl toplog mlijeka za preliti pečeni biskvit
Krema:
- 7 kom žumanjaka
- 1/2 l mlijeka
- 7 kašika šećera
- 7 kašika brašna
- 2 kom vanilinog šećera
- 250 g maslaca
- dodatno oko 150 g kupina
- 2,5 dl slatkog vrhnja
Priprema:
Bjelanjke izmutiti u čvrst snijeg uz postepeno dodavanje šećera, te brašna pomiješanog sa praškom za pecivo. Peći u podmazanom i brašnom posutom kalupu na 180C oko 25 min.
Pečeni biskvit preliti sa prokuhanim mlijekom te ostaviti da se prohladi.
Posebno Izmutiti pjenasto žumanjke sa obje vrste šećera, brašnom i 2 dl mlijeka, ostatak mlijeka zakuhati i ukuhati smjesu te uz miješanje kuhati dok se ne zgusne. Ohladiti ju i u ohlađeno dodati kašiku po kašiku pjenasto umućenog maslaca.
Na biskvit poredati dio kupina, na njih nanijeti kremu, zatim umutiti slatko vrhnje sa ostatkom kupina i to završno staviti na žutu kremu, po želji ukrasiti još sa kupinama, i dobro prohladiti kolač prije jela.
Visoko.co.ba/Coolinarika.com
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.